De NOW-regeling voor tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten, wordt ook in de ict-sector regelmatig ingezet. Hoewel uitkeringsinstantie UWV geen sectorspecifieke cijfers geeft, blijkt dat zowel kleine als grote spelers in de ict-markt het noodfonds aanspreken. Dat toont onderzoek van Computable.
Het UWV heeft een lijst gepubliceerd met daarop bijna 139.000 ondernemingen die tussen 1 maart en 5 juni 2020 een voorschot op de tegemoetkoming in de loonkosten ontvingen. NOW staat voor Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. De regeling is bedoeld voor werkgevers die omzetverlies ervaren door de coronacrisis en hun personeel willen behouden.
Op de enorme lijst (pdf) staan opvallend veel detacheerders en uitzendbureaus. Randstad ontving bijna 18 miljoen euro, Adecco ruim 15 miljoen, Start People en Timing beide ongeveer 14 miljoen en Manpower bijna 12 miljoen. Ook it-detacheerders Brunel (5,1 miljoen euro) en Yacht (4,8 miljoen euro) staan erop. Veel van de genoemde bedrijven zijn niet uitsluitend actief op het gebied van bemiddeling van ict-personeel.
Computable 100
Van de jaarlijkse Computable 100-lijst van financieel krachtigste techbedrijven, duiken achttien ondernemingen op in het NOW-register van het UWV. Het gaat bijvoorbeeld om Ricoh, die 4,8 miljoen euro uit NOW ontving, BMC (2,5 miljoen euro) en Konica Minolta (ruim 1,5 miljoen euro).
Andere opvallende ict-bedrijven die in het register voorkomen, zijn onder meer Atos (bijna 5,3 miljoen euro)(zie kader onderaan), Thales (bijna 5,7 miljoen euro), Altran (2 miljoen euro) en Centralpoint (1,5 miljoen euro). Veel andere belangrijke dienstverleners in de Nederlandse ict-sector, zoals Accenture, Capgemini, Centric, CGI, Conclusion, Ctac, IBM, ICT Group, HPE en Ordina komen juist niet op de lijst voor.
Een groot deel van de ondernemingen die de afgelopen maanden een beroep op het noodfonds deden, is van beperkte bedrijfsomvang. Computable heeft deze groep, die uit mkb’ers, zelfstandigen en startups bestaat, niet onderzocht. Het vermoeden is dat in deze groep ook veel ict-bedrijven zitten.
Aanvragen nemen af
Het aantal NOW-aanvragen neemt af, meldt een woordvoerder van uitkeringsinstantie UWV aan Computable. Volgens hem waren er in de eerste week van de regeling (begin maart) tachtigduizend aanvragen. Inmiddels zijn het er ongeveer twintigduizend per week. De NOW-regeling is verlengd tot eind september. Ondernemers kunnen tot 31 augustus een aanvraag doen.
Bij de NOW-aanvraag moeten ondernemers doorgeven wat hun omzet en de verwachte daling daarvan is. De UWV-woordvoerder adviseert bedrijven om hiermee verstandig om te gaan en zo te voorkomen dat ze de steun later moeten terugbetalen.
In totaal is in de eerste versie van de NOW-regeling bijna 7,8 miljard euro als voorschotbedrag toegekend, waarvan ruim 928 miljoen aan bedrijven met Amsterdam als vestigingsplaats. In totaal waren er bijna 139.000 aanvragen, ingediend door ruim 136.000 unieke aanvragers. Het gemiddeld voorschotbedrag was 56.000 euro.
Analyse
Voor deze analyse heeft Computable dankbaar gebruikgemaakt van de visualisatietools van Martijn Bekhuis en die van NOW-inzichtelijk.
Update Atos
Atos laat in een statement weten dat het geen noodsteun heeft ontvangen. ‘Atos Nederland heeft een voorlopige aanvraag voor NOW-ondersteuning ingediend in juni en weer ingetrokken begin juli. Ten tijde van de aanvraag was de business impact van COVID-19 nog niet geheel duidelijk en werd uit voorzorg een aanvraag ingediend. Inmiddels is de impact geanalyseerd waarna de applicatie is ingetrokken. Helaas is dit nog niet aangepast in het gepubliceerde UWV-overzicht.’