De trend is om data dichterbij de bron te verwerken. Bij iot-apparatuur (internet of things) hoeft de informatie die van hun sensors komen, niet meer de lange weg naar een groot datacenter of de cloud af te leggen. Edge computing maakt het mogelijk de eerste verwerking lokaal aan de rand van het netwerk te doen. Dit gaat sneller en scheelt bandbreedte. Bovendien wordt alleen de hoogstnoodzakelijke informatie nog centraal opgeslagen.
Tot voor kort wilde het niet erg vlotten met edge computing. Het ontbrak namelijk aan de infrastructuur die nodig is om decentraal gegevens te verwerken. Inmiddels is een heel scala aan oplossingen in ontwikkeling. Zo is het mogelijk hiervoor bijvoorbeeld de Raspberry Pi of andere, op een ARM gebaseerde, hardware in te zetten. Ook micro-datacenters komen er aan.
Edge computing vervangt de cloud niet, maar vormt een aanvulling daarop. Kubernetes, het container-orkestratieplatform dat de basis vormt van de moderne cloud-native infrastructuur, gaat iot en edge computing enorm stimuleren.
Kubernetes bij edge
Olivier Maes, managing director van Rancher Labs in Europa, gelooft daar heilig in. ‘De vraag naar ondersteuning voor Kubernetes bij edge-toepassingen is de afgelopen maanden enorm gestegen’, zegt hij. Zijn bedrijf geldt als voorloper bij het gebruik van Kubernetes aan de randen van het netwerk.
Met zijn container-management software concentreerde dit jonge Amerikaanse bedrijf zich tot nog toe op datacenters en de cloud. Met een lichtere versie (K3s) van het snel populair wordende Kubernetes komen er nu ook snel toepassingen in de edge. Denk aan telecomnetwerken (5G), fabrieken, transport en logistiek, retail en energie.
Containers
De voordelen van Kubernetes zijn groot. Maes: ‘Door applicaties in containers te verpakken, kan software op elk soort infrastructuur draaien. Dus ook op een combinatie van edge computing en cloud. Deze applicaties blijven werken, zonder dat er iets in de onderliggende code hoeft te veranderen. Al die workloads zijn prima te beheren met Kubernetes, zeker nu er ook een lichtere versie beschikbaar is voor omgevingen waar weinig geheugen of computerkracht aanwezig is. De voordelen van de cloud en binnenkort ook edge computing kunnen hiermee optimaal worden benut.’
De in containers verpakte applicaties draaien op groepen machines, clusters genaamd. Volgens Maes gaat het eerdergenoemde K3s in de edge als een soort fleet management te werk. Fleets van duizenden clusters kunnen door zo’n management platform worden beheerd. Net zoals Kubernetes de transitie naar hybrid cloud heeft versneld, gaat dit orkestratieplatform ook de ontwikkeling van edge computing bespoedigen, vermoedt hij.
Innovatietempo
Maes ziet op dat gebied hetzelfde gebeuren als bij cloud computing. Kubernetes bevorderde daar het gebruik van moderne applicaties. Het innovatietempo ging omhoog. Ontwikkelaars werken hier graag mee, omdat de ontwikkeling, het uittesten, uitrollen en beheer sneller gaan. Ze zien direct het resultaat van hun inspanningen. Feedback van klanten kan meteen worden verwerkt. Ook het opschalen kent weinig beperkingen.
Volgens Maes is niet enkel kostenbesparing, maar vooral het snel inspelen op marktbehoeften de voornaamste reden achter het succes van containers en Kubernetes. Daarnaast speelt mee dat elk bedrijf om de beste ontwikkelaars vecht. Wie de beste tools biedt, wint hun gunst.
Momenteel gebruikt dertig procent van de grote bedrijven containers. Maes ziet dat percentage stijgen naar zeventig in 2024. ‘Alle applicaties die op de klant zijn gericht, worden in containers gebouwd. Ook bestaande applicaties worden opgedeeld in microservices en containers om sneller en makkelijker aanpassingen door te voeren’, voorspelt hij.
De werkwijze van applicatie-ontwikkeling met agile teams en devops-organisaties gaat hand in hand met het gebruik van containers. Snelheid, flexibiliteit en voorspelbaarheid voor developers zijn hierbij de toegevoegde waarde.
Gevirtualiseerd besturingssysteem
Het testen gaat gemakkelijk. Ook kun je containers op meerdere servers en in verschillende cloudomgevingen (publieke, private en hybride clouds) draaien. Ze voelen zich in elke infrastructuur thuis. Vroeger had je een virtualisatielaag nodig om de infrastructuur op schaal te moderniseren. Volgens Maes hebben virtuele machines hun beste tijd gehad. Bij containers wordt ook een besturingssysteem gevirtualiseerd, zodat meerdere workloads op één OS instance kunnen draaien.
Kubernetes, een jonge technologie die zes jaar geleden als open source software werd vrijgegeven door Google, is momenteel de snelstgroeiende Linux-toepassing. Het stadium van volwassenheid wordt snel bereikt. Een paar jaar terug bevonden veruit de meeste containers zich in een testfase. Maar dat verandert snel. Momenteel is al 84 procent in productie, meldt de Cloud Native Computing Foundation (CNCF). Maes: ‘Ondanks dit hoge percentage ligt het aandeel van applicaties die in containers worden gebouwd, nog steeds onder tien procent. Ik verwacht voor de komende jaren wel een hele snelle groei.’
Microservices
Maes ziet drie grote veranderingen doorzetten. Het ontwerp van applicaties wordt anders. In opkomst zijn microservices. Containers vormen daar de logische basis voor. Die passen goed in een architectuur van microservices. Steeds meer als een monoliet gebouwde software maakt plaats voor handzame stukjes software; diensten die met elkaar kunnen praten en samen één groter geheel vormen.
Daarnaast veranderen ook de bouw en de uitrol. Devops wordt standaard. Ontwikkelaars willen snel iets bouwen, feedback krijgen en meteen verbeteringen aanbrengen. Releases blijven elkaar in een hoog tempo opvolgen. Vooral bij mobile banking worden continu nieuwe diensten aangeboden. Maes: ‘Dat kan alleen door de manier waarop de apps worden gebouwd en het gemak waarmee je containers kunt uitrollen.’
Applicaties
Tenslotte verandert ook het draaien van de applicaties. De ontwikkelaars hoeven zich niet meer druk te maken over de infrastructuur, allocatie van hulpbronnen en diensten, veiligheid en toegangsrechten. Alles wordt automatisch klaargelegd. Design, bouw, uitrol en draaien van de applicaties vormen een totale keten. Containers en Kubernetes hebben zo’n hoge vlucht genomen, doordat ontwikkelaars heel snel kunnen schakelen. Complexe applicaties kunnen veel sneller worden ingevoerd. Een aanpassing is zo gedaan. Infrastructuur en beveiliging vormen geen rem meer.
Met de edge worden rekencapaciteit, applicaties en netwerkfuncties dichtbij de gebruiker geplaatst. Dat biedt voordelen. Maes noemt als voorbeeld een trein. Sensoren kunnen in dat transportmiddel continu gegevens verzamelen. Zo is precies te voorspellen wanneer preventief onderhoud nodig is. Hetzelfde geldt voor onder meer auto’s en fabrieken.
Machine learning
De edge is niet langer iets wat zich ergens op afstand geïsoleerd afspeelt, maar hoort er nu helemaal bij. Gegevens kunnen aan de rand worden verzameld en vervolgens ergens centraal worden geanalyseerd.
Machine learning komt daarmee binnen het bereik van de edge. Een ander voordeel is dat het identity & access management hiermee wordt uitgebreid. Ontwikkelaars kunnen voor allerlei omgevingen toegangsrechten krijgen of het nu om datacenters, de cloud dan wel IoT-apparaten gaat. Dat is wel zo gemakkelijk.
Rancher Labs werd eerder deze maand overgenomen door opensourcesoftware-aanbieder Suse. In Nederland behoren de Volksbank, KPN, Ahold en NS tot de voornaamste klanten van Rancher. In België is Delen Private Bank de bekendste klant. Rancher concurreert met onder meer Red Hat/IBM en VMware.