AET Europe heeft het kort geding verloren dat het tegen het ministerie van BZK had aangespannen. Het ict-beveiligingsbedrijf uit Arnhem eiste dat BZK stopt met de invoering van de nieuwe toegangspas voor ambtenaren. De Franse pasleverancier Idemia zou namelijk verouderde technologie gebruiken die niet aan de tendereisen voldoet. De rechtbank verwierp de eis, omdat de beroepstermijn van zes maanden is verstreken. Er loopt nog wel een bodemprocedure.
Op 8 mei startte AET een bodemprocedure tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Om het ministerie er van te weerhouden onomkeerbare stappen te zetten, spande het ict-bedrijf op 23 juni ook een kort geding aan. De rechter wees dinsdag de eis af om meteen te stoppen met de invoering van de Rijkspassen, omdat de beroepstermijn van zes maanden was verstreken. Met dit technische oordeel verwijst de rechter de inhoudelijke behandeling van de zaak terug naar de bodemprocedure die AET tegen het ministerie begon.
AET verklaart in een perscommuniqué het kort geding desondanks als een overwinning te beschouwen. Volgens het bedrijf zijn in de rechtszaal bewijzen naar voren gekomen, waaruit zou blijken dat BZK de aanbestedingsregels heeft overtreden. Zo werkt het winnende veiligheidssysteem van Idemia niet samen (backwards compatible) met de huidige Rijkspas, hetgeen een zware eis was in de aanbesteding. De Fransen lossen dit probleem op door het eigen systeem naast het oude te plaatsen. In het oude systeem zit beveiligingssoftware van AET. De systemen werken dus niet samen, zoals de eis was, maar naast elkaar.
Onbruikbaar?
Het Arnhemse bedrijf beweert verder dat de nieuwe pas van Idemia eigenlijk niet meer is dan een eenvoudige toegangspas. Zo ontbreekt de functie voor elektronische identificatie en digitaal tekenen volledig, terwijl dit juist de reden was om nieuwe passen uit te brengen en strenge veiligheidsmaatregelen te vragen in de aanbesteding. Volgens BZK heeft Idemia inmiddels twintigduizend aangeleverd en functioneren die goed.
Volgens het ministerie kan de digitale handtekening worden geladen op de nieuwe Idemia-pas. AET meent dat dit niet gaat, doordat daarvoor de goedkeuring van keuringsinstantie BSI ontbreekt. De passen zouden daardoor onbruikbaar zijn geworden.
Defensiepas
Vanaf het begin van de aanbesteding meende AET dat het de bedoeling was dat de Rijkspas dezelfde chip- en uitleessoftware zou krijgen als de sterk beveiligde Defensiepas, waarin de beveiligingssoftware van AET is verwerkt. Hiermee is niet alleen de beveiliging gegarandeerd, maar werkt de nieuwe Rijkspas ook samen met de bestaande ict-infrastructuren van alle ministeries, inclusief die van Defensie. Dit hebben BZK en Defensie onderling met elkaar afgesproken. Idemia heeft zich met een andere chip en software ingeschreven, die niet voldoen aan de gestelde voorwaarden in de aanbesteding, aldus AET.
Een woordvoerder van BZK zegt in een korte reactie dat de uitspraak van de rechter een bevestiging is dat het ministerie in de aanbesteding de juiste weg heeft bewandeld.