Binnenkort wordt het op afstand telen van groenten commercieel haalbaar. Het Wageningse kennisbedrijf Delphy heeft uit China opdracht gekregen om hiermee proeven te doen. Als de pilot slaagt, worden naar verwachting enkele honderden kassen gebouwd.
Het experiment past in het streven van China om meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van land- en tuinbouw. Daarbij willen de Chinezen graag gebruikmaken van de Nederlandse knowhow op het gebied van het telen in kassen. Gegevensgestuurde teelt moet deze vorm van tuinbouw productiever maken.
Agrarisch dataplatform
Het dataplatform 30MHz van het gelijknamige Amsterdamse techbedrijf biedt de schaalbaarheid die de Chinezen nodig hebben. 30MHz is ook niet gebonden aan bepaalde leveranciers. De gebruikers kiezen zelf de diensten die zij nodig hebben, of dit nu databronnen, analysemogelijkheden, consultancy of onderzoek betreft.
30MHz is in 2014 opgericht door experts op gebied van machine learning, embedded software en Amazon Web Services (AWS). Met deze hyperscaler wordt ook nauw samengewerkt bij het trainen van de modellen en de opzet van de infrastructuur. Het platform is in staat duizenden telers tegelijk te bedienen, variërend van kleine tot hele grote tuinbouwbedrijven. Omdat de kassen continu in bedrijf zijn en kleine variaties in het klimaat fataal kunnen zijn, mogen de systemen absoluut niet uitvallen. Bovendien worden grote hoeveelheden data verzameld en geanalyseerd. Het real time monitoren van de gewassen geschiedt dan ook vanuit de cloud.
Het agrarisch dataplatform 30MHz is qua architectuur gebaseerd op AWS. Voor die architectuur worden bouwblokken van die hyperscaler gebruikt. Volgens Flavia Paganelli, cto en mede-oprichter van 30MHz, kan het bedrijf zo sneller werken. ‘We kunnen ons geheel concentreren op functionaliteit.’
Agritech kiest voor cloud
‘Gegevensgestuurde teelt is de toekomst’, stelt Niels Lauwers, hoofd marketing bij 30MHz. Zijn bedrijf ontwikkelde een dashboard dat data uit allerlei bronnen op één plek bij elkaar brengt. Api-integraties zorgen daarvoor. Het dashboard is zowel in de browser als in de vorm van een native app beschikbaar. Gebruikers kunnen het platform geheel naar eigen voorkeur inrichten. Ze zijn in full control. Data van eigen sensoren worden gecombineerd met externe data van bijvoorbeeld Meteo en satellietdiensten. 30MHz werkt nauw samen met het eerdergenoemde Delphy, zaadleverancier Rijk Zwaan, tomatenteler RedStar, Wageningen Universiteit en diverse hogescholen.
Inmiddels zijn er meer dan vijfentwintighonderd gebruikers bij driehonderdvijftig klanten in ruim dertig landen. Om het dreigende voedseltekort te voorkomen wordt wereldwijd ingezet op autonoom werkende kassen. Het blijkt mogelijk om tomaten op afstand te telen zonder dat de kas hoeft te worden bezocht. Kunstmatige intelligentie, machine learning, sensoren, videocamera’s en api’s helpen daarbij. Onlangs werd deelgenomen aan een wedstrijd van de Wageningen University. De vijf deelnemende teams moesten zes maanden lang geheel autonoom tomaten zien te telen. Daarbij werd gebruikgemaakt van historische data. De resultaten werden beoordeeld op opbrengst, duurzaamheid en kosten. Alle vijf teams deden het beter dan twee ervaren tomatentelers die op de klassieke manier te werk gingen. Datagedreven teelt heeft zichzelf dus al bewezen. Meer in het algemeen ziet AWS enorme mogelijkheden voor de land- en tuinbouw.
Sébastien Stormacq, ontwikkelaar bij AWS: ‘De agritech gaat steeds meer gebruik maken van de cloud.’ Telers hebben zo gemakkelijk toegang tot de laatste technologie. Bovendien kunnen ze profiteren van de schaalbaarheid van de cloud. De landbouw neemt in complexiteit toe, terwijl de datavolumes sterk groeien. Dat geldt zeker voor de analyse van hoge resolutie-beelden van gewassen. Heel veel data zijn dagelijks nodig om de gezondheid van oogsten te volgen. Stormacq noemt als voorbeeld DigitalGlobe dat satellietbeelden van oogsten in de cloud verwerkt. Een ander voorbeeld is TerrAvion, een Amerikaans bedrijf dat met luchtfotografie nagaat of bijvoorbeeld irrigatiesystemen correct functioneren. Met warmtebeelden wordt kapotte apparatuur opgespoord. Machines en software moeten in harmonie met elkaar werken, aldus Stormacq. Dat geldt voor tractoren, combines, planters, sproeisystemen en irrigatie. Ook het oogsten van het graan en de logistiek moeten tot slot nauw op elkaar zijn afgestemd.