In een multidisciplinair team van twintig studenten werkt het Solar Boat Team van de TU Delft aan een duurzame maritieme sector. Dit gebeurt door de grenzen van de techniek op te zoeken met de nieuwste innovaties in een zonne-boot en het ontwikkelen van geavanceerde draagvleugel-technieken. In één jaar tijd ontwerpen, produceren, testen en racen ze met de zonneboot. Dit alles heeft tot doel om de energie transitie versnellen en jong talent te stimuleren en ontwikkelen. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2020 reden om het Solar Boat Team van de TU Delft te nomineren in de categorie Duurzaamheid & MVO.
Vorig jaar werd de TU Delft wereldkampioen in de open zee-klasse van de race in Monaco, dit jaar gaat het een nieuwe uitdaging aan. Doel is het winnen van de Solar Sport One-competitie vanwege de grote technische uitdagingen die het vereist. De twintig studenten van de TU Delft hebben hun studie op een laag pitje gezet, om in een jaar tijd een vliegende zonneboot te ontwerpen, bouwen, testen en racen. De jonge ingenieurs voelen de verantwoordelijkheid om groene innovatie te realiseren. Met de zonneboot willen ze de maritieme industrie inspireren en de wereld laten zien dat een transitie naar duurzame energie niet alleen nodig, maar ook haalbaar is.
De zonneboot maakt door het zonnedek volledig gebruik van zonne-energie. Daarnaast maakt het gebruik van draagvleugels. Vanaf een bepaalde snelheid wordt er een lift gegenereerd, waardoor de boot uit het water komt en als het ware over het water vliegt. Dit reduceert de weerstand enorm. Het team is gespecialiseerd in het maken van maximum power point trackers, waardoor er nog efficiënter met energie kan worden omgegaan. Het Solar Boat Team draagt actief de visie uit dat een groene maritieme sector zorgt voor een transitie naar duurzame energie niet alleen nodig, maar ook haalbaar is.