Deutsche Bank heeft een opmerkelijke tienjarige deal gesloten met Google om de it-huishouding eindelijk eens grondig op te schudden en te moderniseren. Tot nu toe hielden banken de boot af om met hyperscalers in zee te gaan, zeker omdat Google en AWS ook nog eens ambities hebben om zelf online bancaire diensten aan te bieden. Is het daarom wel verstandig wat Deutsche Bank doet of haalt de financiële instelling hiermee een paard van Troje binnen?
Het grote contract tussen Deutsche Bank en Google is in dubbel opzicht opvallend: tot nu toe sloten banken, met name in Europa, liever geen megacontracten met publieke cloudleveranciers. De enige klant van Google in het bankwezen tot nu toe was HSBC. Nu er een bank op het Europese continent over de ‘clouddam’ is, volgen er wellicht meer.
Verder springt de innige samenwerking op technologisch vlak in het oog. Het gaat veel verder dan een cloudmigratie. Op basis van Google Cloud-technologieën willen Deutsche Bank en Google nieuwe financiële producten en diensten ontwikkelen. Co-innovatie is nadrukkelijk het doel wat moet leiden tot nieuwe bedrijfsmodellen waarbij gebruik gemaakt wordt van kunstmatige intelligentie en data-analyse.
Vorig jaar bleek uit een onderzoek van Cognizant dat wanneer het op marktaandeel aankomt, de traditionele banken de Amazons, Googles en Facebooks als een grotere bedreiging zien dan het legertje fintech-startups. Vooral de nieuwe betaalwet PSD2 en de bankhervormingen hebben het terrein voor ‘nieuwe’ spelers opengebroken. Met de ervaring die Google nu op doet bij Deutsche Bank kan deze techreus binnen een paar jaar een bancaire dienstverlener worden en bijvoorbeeld gaan concurreren met … Deutsche Bank
Wat denkt u? Is dit een reëel scenario en worden de hyperscalers een geduchte concurrent van de banken?
In het kort: Ja!
Toen ik jaren terug bij een grote Nederlandse bank werkte mijmerden we al wel eens over de “Google bank”. Een groot gedeelte van bankieren komt namelijk neer op bits heen en weer schuiven en dat kunnen bedrijven als Google beter dan wie dan ook. Sinds toen heb ik meer dan een decade bij Google en andere tech reuzen gewerkt (en nog steeds werkende) en die overtuiging is alleen maar gegroeid.
De voorsprong van banken betreft dan ook niet de techniek, maar het feit dat ze:
a) Beter zijn in lobbyen (daar kan Google namelijk helemaal niks van), en
b) De voorsprong die ze hebben op het gebied van regulering en hoe daaraan te voldoen (compliance).
De basis van bankieren is niet zo moeilijk en een internationaal betaalmiddel uit de grond stampen is technisch gezien niet zo zwaar. De strijd met centrale banken, regulators, en andere partijen is echter een koekje van ander deeg. Kijk bijvoorbeeld naar Facebook’s strijd om de Libra. Nu kan ik daar om redenen niet te veel over doorzagen, maar het moge duidelijk zijn dat de problemen die FB heeft _niet_ technisch van aard zijn.
Vandaar dat banken best een beetje angstig mogen zijn voor deze samenwerking, want het zou met niet verbazen als Google straks een groot aandeel in DB neemt, of ze misschien gewoon opkoopt. Ik zou er wel een rekening openen 🙂
Een andere grote potentiële concurrent voor banken zijn grootgrutters. Dat zijn bedrijven die winst maken met marges van 3 cent op een potje pindakaas, dus die weten wel hoe de zaak efficiënt in te steken en de kosten laag te houden. Dat kun je in Zwitserland zien met banken als de Migros-Bank en de Coop-Bank. Lage tarieven voor standaard diensten en prima dienstverlening. Dat is nog eens wat anders dan de “high-fee-terrible-everything” standaard die veel banken lijken na te streven.
Oftwel: Goede ontwikkeling. Goed in de gaten houden. Dit is geen beleggingsadvies.