Qblox uit Delft ontvangt een investering van het Uniiq-fonds om quantum computing schaalbaar te maken. Voor de doorontwikkeling van een hoog innovatief aansturingssysteem komt een paar honderdduizend euro op tafel. Met de controle-apparatuur van Qblox zijn honderden en op termijn zelfs duizenden qubits tegelijk aan te sturen. Qlox ontwikkelt extreem schaalbare, modulaire systemen.
De burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, maakte de investering bekend tijdens een werkbezoek aan Qblox. Quantumcomputers rekenen met qubits. Vergeleken met bits in een normale computer kunnen die meer informatie bevatten. Bovendien kunnen die meer informatie tegelijkertijd verwerken.
De qubits worden aangestuurd door een zogenaamde control stack, die de qubits met pulsen activeert. Om succesvol qubits aan te kunnen sturen, was voorheen een aaneenschakeling van verschillende meet- en regelapparatuur nodig, die onderling niet goed met elkaar communiceerden. Dit kostte de gebruiker van de quantumcomputer veel tijd. Daarbij was het aansturingssysteem foutgevoelig. Bovendien konden slechts een beperkt aantal qubits worden aangestuurd. Deze gebrekkige aansturing is een van de redenen dat quantumcomputers gelimiteerd worden in hun schaalbaarheid.
Beperkingen
Qblox-oprichters Niels Bultink en Jules van Oven liepen in hun dagelijks werk tegen de beperkingen van de control stack aan. Beide werkten voor QuTech, één van de leidende quantum-onderzoekscentra in de wereld. Hier is de basis gelegd voor de technologie van Qblox. Dat Qblox nu op eigen benen de technologie verder ontwikkelt, en naar de markt brengt, past in het beleid van QuTech om een brug te slaan van wetenschappelijk onderzoek binnen het Quantum Delft ecosysteem naar commercialisering.
De investering van Uniiq wordt ingezet om de zogeheten Pulsar- en Cluster-modules, de aanstuurelektronica, verder te ontwikkelen, te testen en te verfijnen, en om deze op de markt te lanceren. Dit maakt op korte termijn het werk van de quantumonderzoeker makkelijker. Op de langere termijn is het een belangrijke stap in het kunnen opschalen van het aantal qubits, en dus de denkkracht en snelheid, van de quantumcomputer.
Uniiq is een investeringsfonds van 22 miljoen gericht op de proof-of-concept fase. Het fonds helpt ondernemers uit Zuid-Holland om innovaties sneller naar de markt te brengen.