Nederland heeft een sterke uitgangspositie voor de ontwikkeling van financiële technologie (fintech), concluderen minister Wopke Hoekstra (Financiën) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Om de sector nog beter te ondersteunen, presenteren de twee bewindslieden een heus actieplan.
Het actieplan vloeit voort uit de zogeheten Fintech-census die het kabinet in de tweede helft van 2019 liet uitvoeren door adviesbureau Ernst & Young (EY). Deze nam de sector onder de loep en keek naar de groeikansen en risico’s. Hoewel de census plaatsvond voor de corona-pandemie, met alle effecten van dien, menen Hoekstra en Keijzer dat het rapport veel zegt over de staat van de fintech-sector en het groeipotentieel.
Uit de studie blijkt dat de Nederlandse fintech-sector een sterke uitgangspositie heeft, met een ‘gezonde groei’ van het aantal fintech-bedrijven dat hier start of zich hier vestigt. Volgens het onderzoek ging het in 2019 om 635 ondernemingen. Veel van hen hebben ‘forse groeiverwachtingen’ qua omzet en personeel. Ook blijkt dat Nederlandse consumenten innovatieve financiële producten en diensten relatief snel omarmen.
Drie hoofddoelen
Voldoende reden om de Nederlandse fintech-sector een duwtje in de rug te geven, vinden Hoekstra en Keijzer. Zij hebben daartoe een actieplan opgesteld. Het actieplan heeft drie doelen. Allereerst moet het Nederlandse fintech-klimaat en de sector op de kaart worden gezet in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld door internationale samenwerking, hulp bij het aantrekken van nieuw kapitaal en het informeren van Nederlandse consumenten.
Het tweede doel dat het actieplan nastreeft, is ondersteuning bij regelgeving, procedures en het werven van geschikt personeel. Tot slot beoogt het actieplan een duidelijk en eenduidig wettelijk kader te stellen waarbinnen Nederlandse fintech-bedrijven kunnen groeien zonder dat ze te veel gebukt gaan onder regels en toezicht.
Tweede Kamer
Het is de bedoeling dat de Fintech-census in 2022 opnieuw wordt uitgevoerd om de positie als Nederland te blijven monitoren. Hoekstra en Keijzer informeren de Tweede Kamer begin 2021 over de status van de onderliggende maatregelen.
Het onderzoek naar de financiële technologiesector in Nederland werd in april 2019 aangekondigd.