Justitie gaat hostingbedrijven die bewust criminaliteit faciliteren, harder aanpakken. Ook tegen reseller-constructies waarvan criminelen profiteren, wordt een dam opgeworpen.
Dit blijkt uit de Voortgang integrale aanpak cybercrime die minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens de bewindsman beperkt het probleem zich niet tot de zogenoemde bullet proof hosters. In Nederland wordt ook criminaliteit ondersteund door hostingbedrijven die daar zelf (mogelijk) geen weet van hebben.
Volgens Grapperhaus hebben de meeste grote hostingbedrijven hun zaakjes wel voor elkaar. Maar er lijken echter ook bedrijven te zijn die hier weinig werk van maken, aldus de minister. In de hostingsector komen bovendien vaak reseller-constructies voor, waarbij hostingcapaciteit wordt doorverhuurd. Deze constructies maken de opsporing en vervolging van cybercrime complex. Gewerkt wordt aan maatregelen om het faciliteren van criminaliteit via hostingbedrijven tegen te gaan.
Illegale activiteiten op Nederlandse servers
Het is Grapperhaus een doorn in het oog dat zich zoveel illegale activiteiten op Nederlandse servers voltrekken. Professionele dienstverleners helpen niet alleen cybercriminelen maar faciliteren ook andere vormen van criminaliteit. De politie ziet een toename van het gebruik van geavanceerde digitale middelen om misdrijven te plegen of af te schermen.
De minister constateert verder dat de cybercrime ook in de coronacrisis verontrustend bleef stijgen. Zo ziet de politie een forse toename van fraude via Whatsapp en andere communicatie-apps.
De werving van politiepersoneel met kennis op gebied van cybercrime verloopt inmiddels goed. Na eerdere vertragingen lukt het een uitbreiding met 145 fte te realiseren zoals in het regeerakkoord was afgesproken. De bewindsman verwacht dat de werving zeer binnenkort is af te ronden.
De nieuwe medewerkers worden onder meer ingezet bij de cybercrime-teams in de regionale eenheden. Ze moeten de zogenoemde fenomeen-aanpak versterken. Naast reguliere opsporingsonderzoeken zijn de politie en het OM vorig jaar gestart met een aanpak die de eenheden overstijgt. Bij de bestrijding van een bepaald cybercrime-fenomeen (bijvoorbeeld ransomware of phishing) wordt een integrale, multidisciplinaire aanpak gevolgd.
Vorig jaar zijn 21 van dit soort onderzoeken afgerond. Eind 2019 bevonden zich 35 onderzoeken in de tactische fase. Dit blijft achter bij de ambitie van 41 onderzoeken. Overigens is met 381 reguliere onderzoeken de landelijke beleidsdoelstelling van 310 ruimschoots gehaald. Het Team High Tech Crime (THTC) behaalde op een na haar doel van twintig afgeronde onderzoeken. Het THTC en het Landelijk Parket constateren dat de zaken technisch complexer worden. De beschikbare capaciteit bij het OM blijft achter bij de politie.
Quote:
Eind 2019 bevonden zich 35 onderzoeken in de tactische fase. Dit blijft achter bij de ambitie van 41 onderzoeken.
EndQuote…
41 maar liefst! Dat krijg ik PER DAG aan phishing en andere frauduleuze mails! De steevast met Mr. ondertekende berichten van bankdirecteuren, voormalige ministers, winnaars van loterijen en weet ik veel wat nog meer aan idioterie vallen als rijpe appelen mijn mailbox binnen.
Mijn bankpassen – zelfs van banken waar ik helemaal geen klant van ben – moeten allemaal meerdere malen per dag vervangen of gecontroleerd worden…
Vanuit het Oostblok dagelijks enkele honderden hack-pogingen om bij me binnen te komen. Tientallen hackpogingen per nacht al op mijn webservertje…
Maar ik kan gelukkig rustig gaan slapen…
Want onze Ferd heeft maar liefst 41 onderzoeken per jaar als doelstelling. Dat ie zelfs dát niet haalt, dat geeft de reddeloosheid van de situatie wel aan: dweilen met de kraan open!
Veel Amerikaanse servers zijn naar Nederland verhuisd en draaien in één van de datacentra op Nederlandse bodem die in handen zijn van een buitenlandse partij waardoor de term ‘Nederlandse’ servers me juridisch onjuist lijkt. Doorn in het oog van Grapperhaus vergeet verder de balk van hypocrisie aangaande de ‘sleepwet’ en aversie tegen encryptie. En het middel tegen cybercrime kan dus weleens erger worden dan de kwaal want computervredebreuk legaliseren zonder een strikte controle erop wringt uiteindelijk met een aantal verworven vrijheden.