Data in al zijn vormen is van enorm belang voor bedrijven. Toch schieten organisaties in alle delen van de wereld nog altijd tekort wat betreft de naleving van de wet- en regelgeving. Dit is een groot probleem, zeker met het oog op het grote aantal datalekken en cyberaanvallen dat vrijwel dagelijks plaatsvindt. Voor veel bedrijven is het tijd om hun strategie voor databeheer opnieuw onder de loep te nemen.
Om een gedegen strategie voor databeheer te kunnen ontwikkelen is het van cruciaal belang om precies te begrijpen hoe er binnen de organisatie met data wordt omgegaan, vanaf het punt waarop die data werd gegenereerd tot de rand van het netwerk en tot het datacenter. Stel jezelf de volgende vragen: moet de data worden bewaard, en zo ja, waar en hoe lang? En wat moet er worden gedaan met data die niet bewaard hoeft te worden?
Gegevensbewaring vraagt in het bijzonder om een aanpak die bedrijfsprocessen in evenwicht brengt met de wet- en regelgeving door voor de juiste mate van toegankelijkheid en databeheer te zorgen. Alle regels en principes voor gegevensbewaring moeten leidend zijn bij de ontwikkeling van passende processen voor het identificeren van belangrijke data en een zo (kosten)efficiënt mogelijk beheer daarvan. Ook wat dat betreft is het van cruciaal belang om meer over de aanwezige data te weten te komen.
De keuze en het gebruik van een platform voor databeheer moeten aansluiten op de strategie voor gegevensbeheer en compliance. Organisaties die in zee gaan met leveranciers van oplossingen voor databeheer en storage-diensten bevinden zich in een betere positie voor het optimaliseren van hun aanpak van databeheer, de datakwaliteit en data governance. Dit helpt hen niet alleen met het waarborgen van compliance, maar ook om grotere meerwaarde uit hun data te putten met behulp van tools voor data analytics en business intelligence.
Richt de focus op de datakwaliteit
Een van de grootste uitdagingen waarvoor bedrijven komen te staan bij de ontwikkeling van een succesvolle strategie voor databeheer, is de ruis die ontstaat door de grote datavolumes die ze tegenwoordig in huis hebben. Het toepassen van data analytics maakt het mogelijk om hun focus te richten op de data die er werkelijk toe doet. Dit is van cruciaal belang voor bedrijven die de efficiëntie en besluitvorming willen verbeteren, voor de broodnodige concurrentievoorsprong willen zorgen én aan de compliance-eisen willen voldoen. Het is wel belangrijk rekening te houden met het volgende: big data kan weliswaar forse toegevoegde waarde naar het besluitvormingsproces brengen, maar de ondersteuning en het beheer van grote volumes aan ongestructureerde data kan ook bijdragen aan een onacceptabele mate van risico.
Een ander aspect dat om verbeterd databeheer vraagt, is data=ops. Deze geautomatiseerde en procesgerichte methodiek heeft ten doel om te voorzien in hoogwaardiger, snellere en uitgebreidere analyses die het mogelijk maken om meer waarde uit data te putten. Dat is echter alleen mogelijk als die data op juiste wijze wordt beheerd, als de juiste governance-procedures worden gehanteerd en als er sprake is van onberispelijke datakwaliteit.
Een ander probleem met de datakwaliteit houdt verband met dark data. Deze term verwijst naar alle data die een organisatie in bezit heeft, maar niet heeft gecategoriseerd of waarvan men zich niet bewust is. Dark data moet daarom worden gezien als de doodsvijand van data intelligence. Want als een organisatie niet weet welke data die in huis heeft of welke waarde die voor de business heeft, is die data waardeloos. Dit is ook een bron van risico’s. Organisaties kunnen op die manier zelfs inbreuk maken op de wetgeving voor gegevensbescherming en privacy (AVG/GDPR).
De inzet van een centraal platform voor databeheer kan er echter voor zorgen dat data op juiste wijze wordt vastgelegd en gecategoriseerd en het beheer daarvan voldoet aan de eisen van de wet- en regelgeving. De beste oplossingen op dit gebied zijn in staat om data te analyseren en de waarde daarvan voor de business te bepalen, aan te geven welke data bewaard moet blijven, welke data kan worden overgeschreven en welke data wat nadere analyse behoeft. Een focus op datakwaliteit vertaalt zich in kostenbesparingen, omdat bedrijven geen onnodige opslagcapaciteit hoeven aan te schaffen, geen kostbare cloud-omgevingen hoeven te beheren en geen data aan te hoeven houden die ze niet nodig hebben.
Hou de laatste ontwikkelingen bij
De problemen op het gebied van databeheer veranderen voortdurend. En naarmate de datavolumes toenemen en de technologie verandert, groeit de complexiteit van compliance. Zo moeten serverloze applicaties worden beschermd met behulp van de application programming interfaces (aps’s) van uiteenlopende leveranciers, ongeacht waar de data zich bevindt.
Edge computing verlegt de aanmaak en verwerking van data naar de rand van het netwerk, en verandert daarmee eveneens de manier waarop er met data moet worden omgesprongen. Een ander belangrijk vraagstuk is cybersecurity: de noodzaak om grip te houden op de snelheid van de aanmaak van grote volumes aan data aan de rand van het netwerk in overeenstemming met de wet- en regelgeving maakt databeheer steeds uitdagender. Een toenemend aantal organisaties staat daarnaast voor de opgave om data in multi-cloudomgevingen te beschermen. En hoewel hybride omgevingen tal van voordelen bieden, vraagt het waarborgen van gegevensbescherming binnen steeds complexere infrastructuren om de juiste partner voor databeheer.
In het huidige tijdperk van compliance is een flexibele strategie voor databeheer van levensbelang voor bedrijven. Niet alleen om te blijven voldoen aan de eisen van de wet- en regelgeving, maar ook om flexibel in te kunnen springen op de kansen voor kostenbeheersing en het realiseren van concurrentievoordeel.