Het CIO Platform Nederland wil dat het werken op afstand de nieuwe norm wordt waar dat kan. Gepleit wordt voor stimulering van het thuiswerken. Opgeroepen wordt de reiskostenvergoeding (deels) te vervangen door een mooie vergoeding voor thuiswerken.
Het CIO Platform waarvan ruim 125 bedrijven met hun chief information officers (cio’s) en chief digital officers (cdo’s) lid zijn, roept politici, bestuurders en beleidsmakers op om het werken met digitale technologie te blijven omarmen. Volgens het platform zijn in vele sectoren flinke positieve effecten zichtbaar. Veel veranderingen die werden geboren uit noodzaak, blijken goed uit te pakken op zaken als efficiëntie, productiviteit, economische ontwikkeling en milieu.
Arthur Govaert, voorzitter van het CIO Platform, hoopt niet dat met het loslaten van de strengste maatregelen deze verworvenheden uit het zicht raken. Het zou volgens hem verkeerd zijn als we helemaal teruggaan naar ‘hoe het vroeger was’. Volgens het platform is de neiging daartoe soms groot, mede vanwege regelgeving, verrekenings- en bekostigingsstructuren of uit gewoonte.
Ronald Verbeek, directeur van het CIO Platform Nederland, noemt als voorbeeld naast de reiskostenvergoeding ook de vergoedingen die artsen krijgen voor consulten en behandelingen. Belangrijk is dat virtuele consulten op dezelfde manier worden vergoed als fysieke consulten. Verbeek: ‘Toch zijn er zorgverleners die een fysiek consult blijven promoten of een optie voor een virtueel consult niet willen aanbieden aan patiënten.’
Verbeek: ‘Meer in het algemeen geldt dat we allerlei structuren hebben ingericht die aansluiten bij hoe we vroeger zaken deden of omgingen met kosten en verrekeningen. Die structuren passen niet altijd meer op hoe we dat nu zijn gaan doen en kunnen gaan doen.’ Daarom roept CIO Platform Nederland op nu stappen te zetten.
Tegenhouden
In vele sectoren is verandering jarenlang tegengehouden, zo stelt Govaert. In het onderwijs bijvoorbeeld is de leerkracht/docent tot op zeer grote hoogte autonoom in hoe de lessen worden gegeven. Veranderen gingen over het algemeen bijzonder traag. Door het sluiten van de scholen werd de noodzaak tot veranderen acuut. Thans is gebleken dat ook het onderwijzend personeel flexibel is. Men is bereid om te experimenteren met nieuwe lesmethoden. Zelfs als niet alles vooraf duidelijk is, zijn docenten bereid met vallen en opstaan ervaring op te doen met lesgeven op afstand.
Deze weerstand tegen verandering en de omslag naar flexibel en creatief experimenteren met mogelijkheden was ook in diverse andere sectoren zichtbaar. Het platform roept op die creativiteit en flexibiliteit vast te houden en te stimuleren. ‘Daar liggen voor de Nederlandse economie ook in de toekomst de kansen. Dus niet terugvallen in eindeloze discussies met vele stakeholders, maar flexibeler zijn bij implementaties en soepel laten aanpassen van zaken die nog beter kunnen.’
Pluim
Ook pleit het platform voor werken op afstand. Gewezen wordt op de vele positieve effecten zoals minder woon-werkverkeer. Voor veel werknemers nam de arbeidsproductiviteit toe. Het platform hoopt niet dat medewerkers straks weer naar kantoor gaan omdat de reiskostenvergoeding lonkt. Of dat managers weer gaan verlangen dat ze dagelijks zicht kunnen houden op hun medewerkers.
Verder maakt het platform zich sterk voor doktersconsulten op afstand. De overheid krijgt een pluim. Op sommige terreinen zijn de ambtenaren voortvarend aan de slag gegaan. De invoering van de NOW-steunregeling kende vrij weinig problemen. Het UWV heeft dit in enkele weken voor elkaar gekregen.
Dat het technisch allemaal kan wil niet zeggen dat het voor iedereen ideaal is. Als ik in mijn eigen omgeving kijk:
– mensen met een 2-kamer appartement die nu aan de eettafel zitten te werken
– mensen met kinderen die alleen op een hele warme zolder rustig kunnen werken
– mensen die de speelkamer van de kinderen ingepikt hebben
En zo zullen er nog wel meer minder ideale omstandigheden waaronder de mensen nu thuis werken te bedenken zijn.
Persoonlijk vind ik het daarnaast wel prettig dat als ik het kantoor uitloop, ik mijn werk ook letterlijk achter me kan laten. Is toch een stuk prettiger dan die laptop / scherm etc op de eettafel, ook als je TV zit te kijken (geen zin om iedere dag alles op te bouwen/af te breken)
Overigens komt het argument dat “reiskostenvergoeding” lonkt op mij een beetje vreemd over; in die zin dat deze (zover mijn ervaringen reiken) nog nooit kostendekkend is geweest
@Pa Va Ke
Dit zijn allemaal redenen om vooral niet te willen thuiswerken.
Natuurlijk hebben sommigen mensen (echt niet allemaal) nu geen thuissituatie waarbij een separate werkplek is ingericht.
Juist omdat thuiswerken word tegengehouden door dinosaurussen van hele horden leidinggevenden die aanwezigheid belangrijker vinden dan output en productie draaien. Ik heb ook een redelijk vermoedelijk waarom deze leidinggevenden output managen niet willen, ze snappen er geen jota van.
Natuurlijk zullen woningen aangepast moeten worden naar de nieuwe maatstaven. Nog niet zo heel lang geleden wasten we in een tombe, daarvoor kwamen wasmachines en drogers in de plaats. Die moesten een plekje in de woning krijgen. Waar ze eerst nog in een badkamer of keuken werden gepropt, zie je nu aparte plekken daarvoor in huis komen. Als we moeten wachten tot alle randvoorwaarden wat wonen betreft zijn geregeld (de bouwwereld is de meest conservatieve wereld als het op innovaties aankomt) gaat het nooit wat worden. Het zal wel een tijd duren voordat er woningen komen die een aparte ruimte voor thuiswerken (in gezinssamenstelling) hebben.
Dus draai de redenatie om: nee niet 5 dagen per week thuiswerken, maar laten we eens drie dagen per week thuis gaan werken. En de twee dagen die overblijven voor op locatie gebruiken. Laten we vergaderen afschaffen. Vergaderen om het vergaderen is echt zinloos. Als je een status wil doorgeven, doe je dat online en anderen die geïnteresseerd zijn kijken daar maar lekker naar.
Fantastisch initiatief! Graag aangevuld met een fiscale regel om thuis een speciaal kantoor in te richten (uitbouwen/airco/dakkapel). Ik vind ook dat de leaseauto’s moeten worden afgeschaft. Waarom zijn die in godsnaam nog nodig? Natuurlijk er zullen ook best valide use cases zijn maar 80% heeft ‘m gewoon niet nodig. We zeuren over stikstof maar tegelijk houden we de fiscaliteit in stand waarbij er aftrek is bij bedrijven voor de kosten en bijtelling bij mensen die ‘m gebruiken. Ik denk ook dat de auto’s hierdoor onnodig duur zijn door deze fiscaliteit.
Het CIO-platform (125 bedrijfsleden, de kleine smurf dus) wil af van de reiskostenvergoeding.
Ik, Jos Visser, wil af van het CIO-platform. Wie doet er mee? 🙂
Corona-tijd is/was een mooie proefperiode om te laten zien dat een groot deel van de “snelweg rijdende” beroepsbevolking thuis kan werken.
Maar diverse filmpjes op LinkedIn en YouTube hebben laten zien dat het met de gedragsregels nog niet helemaal snor zit.
Om over ARBO(werkplek) nog maar te zwijgen. Werken aan een statafel was hier in huis te doen met een luxe barstoel maar als gamer hadden wij gelukkig de beschikking over meerdere beeldschermen zodat we in no-time een kantoorplekje hadden gesimuleerd. Dat is niet overal het geval vermoed ik zo.
Helaas zijn de vergadermomenten van die andere bewoner een “dingetje” en een moment om naar buiten te rennen. Ja, wij hebben ook headsets dus die worden ook echt wel gebruikt maar als je met z’n tweeën thuiswerkt dan kan dat niet zonder stresssfeertjes waar je zelf niet om gevraagd hebt. Ik weet nu bijvoorbeeld ongevraagd heel veel details van het bedrijf van mijn partner waar ik eigenlijk niet op zat te wachten. Ook ben ik een soort privé IT-er geworden omdat het bedrijf van mijn partner op dit gebied veel steken heeft laten vallen of soms nog nooit heeft stilgestaan bij hun servercapaciteiten(Citrix).
Maar goed, wij weten nu allebei ineens heel veel van Skype, MS Teams en Zoom. Het maakt je weer scherp.
Overheid en werkgeversorganisaties zijn aan zet om een concept te schrijven voor de toekomst denk ik. Zeker als we niet willen blijven steken in het stikstofdebat en dichtslibbende wegennet.
Voor de muziek van een digitale transformatie uitlopen is natuurlijk goed omdat regeren vooruit zien is maar de meeste bedrijven hebben nog geen CIO of CDO omdat digitaal bakstenen leggen net zo lastig is als op afstand de temperatuur, de bloeddruk of het zuurstofgehalte in het bloed van patiënten meten. En uiteindelijk is er ook een ’tenzij beleid’ gevoerd omdat onze digitale realiteit weerbarstiger is zoals de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW maatregel) laat zien.