De ministerraad stemt in met een wetsvoorstel waarbij verkopers van iot-apparatuur verplicht worden om software- en beveiligingsupdates aan consumenten aan te bieden. Branchevereniging NLdigital ziet praktische haken en ogen bij de uitvoering van deze wet. De organisatie vraagt zich af hoe de eisen in de praktijk worden uitgewerkt.
Momenteel bestaat er geen expliciete verplichting aan verkopers van apparatuur die aan het internet zijn verbonden om (veiligheids- en software-) updates aan consumenten te leveren. En dit zorgt voor veiligheidsrisico’s. Door deze updateplicht aan de verkoper op te leggen, blijft de consument langer verzekerd van de juiste ondersteuning. Dat is het idee van het wetsvoorstel dat minister Dekker voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat eind vorig jaar indienden.
Het voorstel voor de updateplicht van verkopers, waarbij de termijn van ondersteuning op basis van proportionaliteit is, geldt voor zowel slimme apparaten (zoals tv’s, printers, camera’s, babyfoons en digitale horloges) als voor games, applicaties en streamingdiensten.
Haken en ogen
In een reactie geeft NLdigtal aan de uitvoering van het wetsvoorstel ‘met interesse’ af te wachten. ‘Het belangrijkste is transparantie voor de consument, zodat bekend is wat er van een verkoper kan worden verwacht bij een aankoop’, vertelt woordvoerder Tim Toornvliet. ‘Het succes van het voorstel hangt af van hoe de eisen in de praktijk worden uitgewerkt. En we zien nog wel praktische haken en ogen.’
NLdigital ziet vooral een groot probleem bij goedkope apparaten die via AliExpress worden besteld. ‘Deze apparaten worden door consumenten aan het internet gehangen en krijgen nooit updates. We vragen ons af wat het wetsvoorstel voor effect zal hebben op deze producten.’
Tot slot wil de branchevereniging voorkomen dat bedrijven die het nu wel goed doen, niet de dupe moeten worden van andere organisaties die hun verantwoordelijkheid niet nemen.
“Tot slot wil de branchevereniging voorkomen dat bedrijven die het nu wel goed doen, niet de dupe moeten worden van andere organisaties die hun verantwoordelijkheid niet nemen.”
Ik vraag me af wat deze zin betekent? Overigens vind ik het wel vreemd dat de bedrijfsvereniging het initiatief niet omarmt. En wat is hun constructieve tegenvoorstel?