Stel zorginstanties verplicht om digitale zorg aan te bieden en maak van deze vorm van zorg een recht voor patiënten. Dit stellen Georgette Fijneman en Dianda Veldman, respectievelijk de directeuren van Zilveren Kruis en van de Patiëntenfederatie. De oproep van het tweetal is gericht aan minister Martin van Rijn van Medische Zorg.
Dit meldt de Volkskrant. Aan de krant vertelt Fijneman dat ze de digitale zorg, die door de coronacrisis in een stroomversnelling is gekomen, vast wil houden. Patiënten hebben nu ervaren hoe prettig het kan zijn en moeten daarom het recht hebben om dit te behouden. De Patiëntenfederatie steunt die visie. ‘Door het een recht te maken, moeten patiënten het gevoel krijgen dat digitale zorg een optie is’, aldus Veldman. Fijneman benadrukt dat de zorg achterloopt op bijvoorbeeld de financiële wereld en dat er overgegaan moet worden naar een andere manier van werken.
Elektronische inzage medische gegevens verplicht
Overigens is elektronische inzage van de eigen medische gegevens per 1 juli van dit jaar al wettelijk verplicht. De Landelijke Huisartsen Vereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap en eerstelijns-zorgorganisatie InEen bieden daarom een vierjarig versnellingsprogramma genaamd OPEN om huisartsen te helpen bij het veilig online delen van medische gegevens met hun patiënten. Dit programma ontwikkelt tevens basiseisen en een toetsingskader waaraan ict-leveranciers moeten voldoen.
Tegemoetkoming voor HIS-leveranciers
Om te zorgen dat alle patiënten inzage kunnen krijgen in hun gegevens bij de huisarts, zijn er aanpassingen nodig in de systemen die huisartsen gebruiken voor het registreren van informatie over patiënten. Vanuit OPEN zijn hiervoor basiseisen geformuleerd. HIS-leveranciers kunnen voor het aanpassen van het HIS een financiële tegemoetkoming ontvangen. De financiering verloopt via Stichting Legio, de partij die overeenkomst sluiten met HIS-leveranciers.
Als jurist zeg ik: Maak nu niet van iedere wens meteen een recht. Want de een zijn recht is de ander zijn plicht. Ik snap ook wel dat het Zilveren Kruis dit graag wil, want het is natuurlijk veel goedkoper. En dat de patiëntenfederatie het wil snap ik ook, want een extra optie is als consument vrijwel altijd beter. Het zou past heftig zijn als je werd verplicht om eerst met de dokter te Zoomen voordat je langs mocht. Daar zou ik de mening van de patiëntenfederatie wel eens over willen horen (hoeft niet, want ik kan ook wel voorspellen wat ze daarop gaan zeggen).
Oftewel, nietszeggend geleuter in de ruimte weer. De ziektekostenverzekeraar wil graag besparen, en de consumentenbond van patiënten wil graag het gemak van de patiënt verhogen. Je zal mij zeker niet horen zeggen dat de markt overal een antwoord op is, maar voor dit soort zaken lijkt het marktmechanisme me uiterst geschikt. De patiënten die graag digitaal met de dokter communiceren zijn volgens mij best in staat om een verzekeraar en dokter te vinden waarmee dit kan. Daar hoeft geen wetstechnisch kanon voor uit de stal te worden gehaald.