Technologiereus Dell onderzoekt wat het kan doen met zijn aandeel in de virtualisatiespecialist VMware. Dell wil de waarde van zijn aandelen opkrikken en daarbij zijn deel in VMware als hefboom gebruiken, schrijft de Wall Street Journal.
Het aandeel van Dell in VMware is zowat vijftig miljard dollar waard. Wat Dell precies wil gaan doen, is nog niet beslist, weet de Amerikaanse zakenkrant. Mogelijk opties die op tafel liggen, zijn een aankoop van alle nog openstaand aandelen van VMware (19 procent), VMware (deels) verkopen aan een investeringsmaatschappij of andere partij, een spin-off creëren of zelfs helemaal niks doen.
Met een splitsing, verkoop of scheiding wil Dell de kloof aanpakken tussen zijn beurswaarde en de waarde van zijn VMware-aandeel, meent de Wall Street Journal. Voor de VMware-operatie bekend werd, tikte de totale beurswaarde van Dell af op zo’n 34 miljard dollar, minder dan de waarde van het VMware-stuk dat Dell bezit, zo’n 62 miljard. Dat betekent de facto dus dat beleggers de waarde van Dells eigen pc- en opslag-business zeer laag inschatten.
Bovendien is de koers van Dell, sinds het opnieuw beursgenoteerd werd in 2018, nauwelijks bewogen, terwijl de beurzen in dezelfde periode omhoog suisden (tot corona roet in het eten gooide). Een tweede reden van de operatie zou een schuldverlichting kunnen zijn. Dell torst momenteel 48 miljard dollar aan schulden. Met het geld dat VMware bij een verkoop in het laatje brengt, zijn die schulden af te bouwen. Die schuld werd trouwens grotendeels aangegaan om EMC (de eigenaar van VMware) in 2016 in te lijven.
Waarschijnlijk zal er zeker tot september volgend jaar niks gebeuren. Het is immers dan pas dat Dell VMware belastingvrij kan afschudden. Op dat moment is het vijf jaar geleden dat Dell EMC kocht. Volgens de Amerikaanse belastingregels moeten bedrijven die een spin-off opzetten minstens vijf jaar hebben samengewerkt om die spin-off zonder taxaties stop te zetten.
Dell wil ‘geen commentaar geven op geruchten en speculaties’.
Michael Dell had grootse plannen en wat blijkt na al die jaren. Hij raakt straks alles weer kwijt. Er blijft een PC boer over. Het EMC deel zelf wordt blijkbaar ook heel laag ingeschat. Dit soort bedrijven beginnen sleetsheid te vertonen. HP is in zessen verdeeld. Oracle heeft dat SUN deel nog steeds en vernaggelt Java. Met de hardware zijn ze volgens mij ook niet echt blij (want natuurlijk een hele vreemde eend in de bijt is). IBM heeft het sinds kort ook heel lastig. Ik had nog de hoop dat ze in de jaren 90 al het roet omgooide naar software en diensten. En dat is deels gelukt, maar echt meters maken zie ik nu ook niet meer gebeuren.
Laten we wel zijn: je infrastructuur zal straks in cloud staan en daar zijn Amazon (AWS) en Microsoft (Azure) heer en meester. Die hebben deze partijen niet nodig.