Er is ophef over de belabberde beveiliging van openbare wifi-netwerken. Vele zijn kwetsbaar voor misbruik. Maar wie gebruikt publieke wifi eigenlijk? Vrijwel iedereen heeft een smartphone met goedkoop snel internet en tethering.
Uit recent onderzoek blijkt dat slechts vijf procent van de ondervraagde gemeenten een robuuste wifi-beveiliging biedt op basis van een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord. In ruim veertig procent is geen enkel wachtwoord vereist en een derde hanteert voor iedereen dezelfde inloggegevens.
WPA2 Enterprise
Vanuit privacyorganisatie Privacy First en het bedrijf Publicroam komt het voorstel om gemeenten te verplichten hun openbare wifi-netwerken te beveiligen via WPA2 Enterprise, een standaard voor wifi-roaming. Dat is nu namelijk niet het geval. Het Forum Standaardisatie, een adviescommissie van deskundigen, besloot deze week het voorstel te onderzoeken.
Is een openbaar wifi-netwerk in steden eigenlijk wel nodig? De meeste mensen hebben een smartphone met snel en goed beveiligd internet erop. Internetbundels worden steeds groter en steeds goedkoper, zelfs voor bezoekers vanuit andere EU-lidstaten. Bovendien maak je van een smartphone gemakkelijk een wifi-hotspot voor internettoegang op je laptop of tablet.
Wat vindt u? Is publieke wifi nog wel van deze tijd?
Wij van PublicRoam adviseren … PublicRoam. Nee, nog beter: Wij van PublicRoam willen PublicRoam verplicht stellen!
Achterhoedegevecht.
Goedkoop is een nogal betrekkelijke normering, gratis is echter duidelijk. Maar laten we deze discussie eens omdraaien, steeds meer openbare dienstverlening gaat middels Internet dus ligt er niet gewoon een verplichting?
@oudlid
Ja een verplichting diensten ook zonder internet aan te bieden.
Volgens mij is het afhankelijk van waar het openbare wifi wordt aangeboden. Wifi buiten in de publieke ruimte is vaak wat minder relevant omdat mensen daar hun 4g gebruiken en vaak internetten op hun smartphone waar ze een grote databundel voor hebben. Als je het hebt over binnen in publieke ruimtes zoals in bibliotheken of op andere plekken waar mensen langer zijn en ze langdurig gebruik maken van hun tablet of laptop dan is WiFi wel relevant. Vaak hebben ze geen 4G abonnement op hun tablet of laptop en gebruik van hun telefoon zorgt ervoor dat de batterij heel snel opraakt. Een snelle stabiele internetverbinding heeft dan zeker zin