Het kabinet investeert 23,5 miljoen euro extra voor het ontwikkelen van artificiële intelligentie (ai)-toepassingen. Het bedrag gaat naar de in oktober gestarte Nederlandse AI coalitie en geldt voor de periode 2020-2024.
Dit melden de regeringspartijen in een geactualiseerde versie van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie.
De 23,5 miljoen euro komt boven op al bestaande investeringen in ai. De (basis)financiering van het Rijk voor ai-onderzoek en innovatie werd in 2019 geraamd op ongeveer 45 miljoen euro in totaal per jaar. Boven op deze raming zijn in april 2020 nieuwe en voor ai-relevante projecten ter waarde van in totaal 35 miljoen gefinancierd in de tweede investeringsronde voor de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur (2016-2020). Toch is dit volgens het kabinet niet voldoende. ‘De urgentie voor de realisatie van de publiek-private ai-aanpak is groot: om dit veelbelovende veld verder te laten groeien en internationaal mee te blijven doen, zijn extra middelen nodig. Daarom heeft de staatssecretaris van EZK besloten een financiële impuls toe te kennen van 23,5 miljoen voor de periode 2020-2024 voor acties van de Nederlandse AI Coalitie’, aldus het kabinet.
Wat doet de AI Coalitie?
De AI Coalitie is een samenwerkingsverband van ruim driehonderd organisaties (bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties) voor het ontwikkelen van kennis en toepassingen, gericht op alle schakels van het ai-ecosysteem: onderzoek en innovatie, maatschappelijke acceptatie, regionale initiatieven, startups en scale-ups en de inzet van mensen hierbij. Concrete voorbeelden van zaken die de coalitie in het leven heeft geroepen, zijn Tech in a day waarmee deelnemers meegenomen worden in de wereld van data analytics en machine learning om zelf modellen te kunnen bouwen met meegeleverde data. Ook zijn er publicaties, zoals de Verantwoord datadelen voor ai opgeleverd.
Jaarlijkse conferentie digitalisering uitgesteld
De strategie ‘Nederland Digitaal’ is in 2018 op initiatief van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gelanceerd, en vormt de basis voor een kabinetsbrede integrale aanpak op het gebied van digitalisering. Het kabinet organiseert ook jaarlijks de conferentie Nederland Digitaal met ondernemers, wetenschappers, mede-overheden en maatschappelijke organisaties om de strategie te blijven vernieuwen. De editie van 2020 in Groningen is vanwege corona uitgesteld naar een later moment.
ZIn. Loos.