Twente staat de komende dagen in het teken van de corona-app. Maximaal tweeduizend regiobewoners installeren een proefversie van de app en geven hun mening over zaken als gebruiksgemak, gebruiksbereidheid en privacy. Allereerst buigen Twentse wetenschappers en ethici zich over de toepassing.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de afgelopen weken hard gewerkt aan de ontwikkeling van de app, die burgers informeert zodra ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. VWS ontwikkelt de toepassing samen met externe deskundigen. Voor de app gebruikt het ministerie de technische infrastructuur en het security operations center (soc) van de Belastingdienst, meldt RTL Nieuws.
De app is nu zover gereed dat hij is te testen. De proef vindt vanaf komende week plaats in Twente, in samenwerking met Universiteit Twente. De eerste groep testers bestaat uit medewerkers van diverse gemeenten, schrijft dagblad Tubantia. Na het weekend krijgen ook scholieren van het Stedelijk Lyceum in Enschede, studenten van het ROC Twente en jongeren in dagbestedingen, de kans om de app te beoordelen. Later worden andere mensen uitgenodigd, hoewel niet duidelijk is hoeveel en hoe.
Ethiek
Maar allereerst wordt de app vandaag onder de loep genomen door wetenschappers en experts op het gebied van ethiek en moderne communicatietechnologie, meldt Tubantia. Ze beoordelen de toepassing op noodzakelijkheid, tijdelijkheid, vrijwilligheid, privacy en eenduidigheid van de bedoeling, aldus de krant. Dit zou gebeuren aan de hand van de uitgangspunten van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Het is de bedoeling dat VWS de corona-app vanaf 15 juli landelijk beschikbaar stelt. Dit gebeurt nadat de app is verbeterd aan de hand van de Twentse testresultaten.
Bluetooth
De app werkt op basis van bluetooth-technologie en wisselt unieke en niet tot de persoon herleidbare nummers uit die meerdere keren per uur wisselen. De nummers die horen bij besmette personen worden door de app opgehaald en de app controleert of je die nummers ‘bent tegengekomen’.
De persoon is volgens een test besmet en die persoon heeft een telefoon welke ONLOSMAKELIJK aan de uitslag van de test gekoppeld moet worden, niet tot de persoon herleidbare nummmers zijn onzin want pseudonimisering is omkeerbaar. Verder heb ik het sterke vermoeden dat er een koppeling plaats gaat vinden met telecom-gegevens zoals IMEI, een persoonsnummer zoals een BSN welke eenvoudig te herleiden is tot één persoon.
Het ministerie van Volkverlakkerij, Waanzin en Stommiteiten vergeet dat 21 maart 2018 een meerderheid zich uitsprak in referendum tegen de ‘aftapwet’ en ik denk dat de meesten NIET vrijwillig de app zullen installeren, zeker niet als het wantrouwen naar dit kabinet groter is dan de angst voor COVID-19. Steeds meer mensen beginnen te begrijpen dat er tussen een MOGELIJKE besmetting en dood gaan nog een heel verschil zit. En statistisch gezien is de kans dat je sterft door een verkeersongeluk omdat je meer aandacht voor de Corona-app hebt dan het verkeer groter hoewel je in Twente waarschijnlijk eerder dood gaat aan verveling.
Het stoplicht ging op rood, het stoplicht ging op groen in Twente is altijd wat te doen;-)
“Allereerst buigen Twentse wetenschappers en ethici zich over de toepassing.”
Niks tegen twentenaren hoor, sommige van mijn beste vrienden komen uut Twente. Maar waarom buigen alleen Twentse wetenschappers en ethici zich over de toepassing?
Wat ik me ook afvraag: Kunnen we de source hebben? Want ik vertrouw mezelf en mijn hacker maten nog meer dan een Twentse wetenschapper als het gaat om het beoordelen van de veiligheid en privacy van een dergelijke app.
Ah, bezigheidstherapie!