Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, zou banden hebben met de bekende hackerscollectieven Anonymous en LulzSec. Die beschuldiging komt van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Zij willen Assange berechten wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt Assange van samenzwering met de hackersgroepen omdat hij hen in 2012 een lijst zou hebben gegeven van doelwitten die aangevallen moesten worden. Onder meer de CIA en de NSA zouden daar hebben tussen gestaan. De VS willen dat Groot-Brittannië Assange (48) uitlevert om hem te kunnen vervolgen voor het publiceren van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Die documenten verschenen destijds op de klokkenluiderssite Wikileaks.
In 2012 vluchtte Assange naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen om een uitlevering naar Zweden te voorkomen. Daar wordt hij beschuldigd van een verkrachting. Vorig jaar kwam hij naar buiten en belandde hij in een Britse gevangenis. Een verzoek voor voorwaardelijke vrijlating is door een rechter afgewezen omdat Assange vluchtgevaarlijk zou zijn. De Britten moeten nu bepalen of Assange in handen komt van de Amerikaanse overheid.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat de nieuwe beschuldigingen niet worden toegevoegd aan de achttien beschuldigen die er al lopen tegen Assange maar dat ze aan het dossier worden toegevoegd om een vollediger beeld te schetsen. Als de Australiër op alle punten schuldig wordt bevonden, riskeert hij 175 jaar cel.
Assange doet iets met Hackers? Wie had dat nou gedacht? Zo’n nette jongen!
Hacken is niet verboden, zolang je maar niet andermans computer binnengaat.
Vergelijk het met een auto, je mag altijd kijken of van een auto de deur op slot zit, maar je mag de deur niet openen.
Assange was in de 90er jaren betrokken bij Cypherpunks. Iedereen die daarbij betrokken was werd destijds al gezien als een ‘hacker’, om te beginnen door de US overheid.
Digitale burgerrechten werden toen al als staatsgevaarlijk beschouwd, vooral door het US DoJ.
En toen al hadden mensen hun eigen rare ideëen over hacken (@RB).
Bijna 30 jaar later is er bijna niets veranderd.
Behalve dat de digibeten van toen en nu de wereld hebben veroverd.