Honderden inwoners in de regio Twente kunnen per 1 juli een week lang de corona-notificatieapp testen. Hiermee onderzoekt de overheid of de mobiele applicatie voldoet aan eisen op het gebied van privacy, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. De testresultaten worden verwerkt voor de landelijke introductie, die op 15 juli gepland staat. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.
De testers uit Twente ontvangen een briefing waarin staat uitgelegd hoe de test is opgezet en hoe zij de mobiele app kunnen downloaden en installeren. Via deze proef, die een week duurt, wil De Jonge inzicht krijgen in het gebruikersgemak. Is de applicatie eenvoudig te installeren en zijn de teksten en functies begrijpelijk? Ook wordt gekeken wat mensen doen als ze (gesimuleerd) positief getest worden en wanneer ze een notificatie ontvangen.
Naast deze praktijktesten wordt ook onderzoek gedaan naar specifieke doelgroepen en specifieke thema’s, zoals toegankelijkheid, privacy en beveiliging. Ook wordt met GGD Twente gekeken wat er nodig is om het gebruik van de app in te passen als aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek.
De testresultaten worden gebruikt om app te verbeteren voor deze een landelijke uitrol krijgt. Dat staat gepland op 15 juli. Ook worden de uitkomsten vergeleken met die van de Europese partners. Op basis daarvan wordt een besluit genomen over de meest effectieve instelling van de parameters in de app.
Contactonderzoek via bluetooth
De corona-notificatieapp is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD en moet burgers sneller informeren wanneer ze in de buurt zijn geweest bij een besmet persoon.
De app werkt op basis van bluetooth-technologie en wisselt unieke en niet tot de persoon herleidbare nummers uit die meerdere keren per uur wisselen. De nummers die horen bij besmette personen worden door de app opgehaald en de app controleert of je die nummers ‘bent tegengekomen’.
Bluetooth is onvoldoende nauwkeurig om de afstand te kunnen meten. Echter heeft deze app enkel een indicatie nodig van hoe nabij twee telefoons zijn geweest. Door data hierover te combineren met de tijdsduur van de nabijheid kan met aanzienlijke betrouwbaarheid worden gemeten of twee gebruikers van de app in een situatie zijn geweest met risico op besmetting. Dit is op 8 juni getest en bevestigd. De veldtest vond plaats in samenwerking met ministerie van Defensie.
1. Niet tot de persoon herleidbare nummers die bij besmette personen horen…….
2. Bluetooth is onvoldoende nauwkeurig om de afstand te kunnen meten………….
3. Door data te combineren kan met aanzienlijke betrouwbaarheid worden gemeten….
Ik snap dat er getest wordt in Twente.
‘Bluetooth is onvoldoende nauwkeurig om de afstand te kunnen meten. Echter heeft deze app enkel een indicatie nodig van hoe nabij twee telefoons zijn geweest. Door data hierover te combineren met de tijdsduur van de nabijheid kan met aanzienlijke betrouwbaarheid worden gemeten of twee gebruikers van de app in een situatie zijn geweest met risico op besmetting. Dit is op 8 juni getest en bevestigd.’
Hoe zou dat nou toch werken.
Ze waren misschien dicht bij elkaar, maar wel langdurig ?
Dat de API van Google en Apple komt maakt het uitermate betrouwbaar, die hebben nog nooit twijfelachtige zaken gedaan met betrekking tot privacy.
Sprookjes zijn weer helemaal in.
Was beter geweest dat alles gewoon lokaal gebeurt met behulp van digitale handtekening. Dus dat het RIVM jouw ID (+ het feit of je besmet of niet bent) ondertekent met hun certificaat en dat dat wordt gebroadcast over Bluetooth, of iets dergelijk.
Zo’n centrale database / API is totaal overbodig denk ik.
@DNL
beter is die “corona-app” vergeten. Dat werkt net zo goed als schroeven in draaien met een hamer.
@Jan van Leeuwen,
Indien je een statement wilt maken dat de app nutteloos is, zou ik het voorbeeld van de schroef met de hamer niet gebruiken. Dat is namelijk vrij gebruikelijk in de bouw. Gebruik dan een “spijker met een schroevendraaier” als voorbeeld.
Maar helemaal eens. Geen enkele app gaat werken om COVID-19 te bestrijden. Zonde van onze belastingcenten. Zelfde geldt voor een vaccinatie. Hoeveel vaccins waren er ook al weer voor niets gekocht tegen de Mexicaanse griep? Bijwerkingen van zo’n vaccin zijn gevaarlijker dan de ziekte zelf. Zeker op korte termijn. Laten we gewoon ons menselijk immuunsysteem trainen…
@Jan:
Google heeft sch##t aan jou privacy, maar zal jouw gegevens nooit aan anderen verkopen. Al hun diensten zijn gratis, je betaalt met je gegevens. Jouw gegevens gebruiken ze vele malen om profielen te bouwen die ze vervolgens verkopen. Apple is van de grote bedrijven de enige die iets om jouw privacy geeft. Ze verdienen geen geld aan jouw gegevens, ze verdienen geld omdat jij (goed) betaalt voor Apple producten en diensten. Ja, privacy is voorbehouden aan mensen die het zich kunnen veroorloven.
Het feit dat Apple en Google samen een corona framework hebben gebouwd geeft vertrouwen. Zij zijn daar vele malen beter in dan alle overheden bij elkaar. Door allerlei Europese aanbestedingsregels zou het bouwen een paar jaar duren, minstens 100 miljoen kosten, en qua beveiliging een lachertje zijn. De Apple & Google oplossing is (technisch gezien) de beste oplossing.
Dat een technische oplossing geen oplossing is voor een biologisch probleem is een heel ander verhaal. Een Corona-app op basis van de Apple en Google api is de minst slechte optie en bespaart de EU een paar miljard, omdat anders elke lidstaat zelf iets in elkaar had geflanst.
@DNL:
De Apple en Google api werkt voor 99% lokaal. De overheid had het zelf niet beter of efficiënter kunnen doen.
@Bouwvakker:
Ben jij toevallig een anti-vaxxer, maar durf je daar niet openlijk voor uit te komen en gebruik je daarom niet je eigen naam? Een goed vaccin maken kost tijd, maar een goed vaccin werkt. Dankzij vaccins sterven geen mensen meer aan veel ziektes die vroeger dodelijk waren. Het ontkennen van de werking van vaccins is het ontkennen van de effectiviteit van de moderne geneeskunde. Welkom in de 21e eeuw!