Global Switch is begonnen met de bouw van een nieuw datacenter in Amsterdam. De nieuwe ict-krachtcentrale heeft een oppervlakte van 32.000 m2 en komt te staan naast de huidige Amsterdam-West-faciliteit in Slotervaart. De vergunning voor dit Global Switch Amsterdam East was al gegeven voordat de gemeente Amsterdam medio 2019 een moratorium op de bouw van datacenters afkondigde.
Global Switch Amsterdam claimt de enige multi-tenant-datacenterleverancier in de regio Amsterdam te zijn met een eigen exclusieve stroomvoorziening. Wat goed uitkomt gezien het tekort aan stroom in een aantal gebieden van de Metropoolregio Amsterdam, een van de redenen voor het afkondigen van een bouwstop door de gemeente. Wanneer alle fases van het nieuwe datacenter zijn voltooid, zal de stroomcapaciteit zijn uitgebreid met 40MVA. Hiermee zal de totale capaciteit van de Global Switch-campus op 72MVA op 50kV-niveau uitkomen.
De Brits-Chinese datacenterexploitant probeert de nieuwe locatie energie-efficiënt in te richten. Zo wordt de koeling van de klantruimtes op basis van vrije luchtkoeling gegenereerd. Ook is er het plan om met deze technologie de restwarmte van het datacenter te hergebruiken door bedrijven en bewoners in de omgeving van het datacenter. Of dat echt lukt, moet nog blijken. Het gebruik van restwarmte door de omgeving is een belofte die nog niet is waargemaakt in de datacenterwereld.
Het nieuwe datacenter heeft een pue (power usage effectiveness)-ontwerp van minder dan 1,2 en er wordt een zogeheten Breeam ‘Very Good’-certificering voor duurzaamheid nagestreefd. Klanten maken straks in het rekencentrum gebruik van honderd procent groene stroom.
Onderdak
De locatie van Global Switch in Amsterdam is een zwaar geconnecteerde hub. Het biedt onderdak aan een groot aantal nationale en internationale telecommunicatie en cloud-aanbieders, de AMS-IX en de NL-ix en een groot aantal internetservicedienstverleners. De twee datacenters zullen gebruik maken van vier fiber-toegangspunten en vier met elkaar verbonden zogeheten Meet Me Rooms om maximaal betrouwbare connectiviteit te blijven garanderen, aldus het bedrijf.
Voor Global Switch is de nieuwe locatie in Amsterdam het veertiende datacenter in het wereldwijde portfolio. Volgens John Corcoran, baas van het bedrijf, is er in de Verenigde Staten, Azië en Europa een constante vraag naar energiezuinige datacenters die een diversiteit aan connectiviteit bieden. Ook ziet hij een significante toename in de vraag van hyperscale-spelers, waaronder cloud-aanbieders, naar ervaren datacenterbedrijven zoals Global Switch. Het Engelse bedrijf is sinds 1998 op deze markt actief.
Chinees eigendom
Hoewel het hoofdkantoor in Londen staat, is Global Switch feitelijk in Chinese handen. In 2016 kocht een groep investeerders uit China een eerste pluk aandelen van de gebroeders David en Simon Reuben. Daarna volgden meer transacties. Het laatste pakket ging in 2019 naar de Chinese staalgigant Jiangsu Shagang die inclusief een eerder belang 49,9 procent van de aandelen bezit. De Reuben-broers haalden met de gefaseerde verkoop ruim zes miljard Britse pond op. Zij namen zelf in 2007 Global Switch over.
Ik lees in dat artikel “honderd procent groene stroom”. Wil je echt de energiemarkt verduurzamen, dan neem je groene stroom uit *Nederland*. Maar dat staat niet in het artikel dus dat doen ze vermoedelijk niet. https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/groene-stroom/