Het Meldkamer.plein wordt onder leiding van Bosch Energy & Building Solutions, TriOpSys en Ordina nieuw leven ingeblazen. Dit samenwerkingsverband dat ruim twee jaar geleden het levenslicht zag, wordt omgevormd tot een kenniscentrum voor iot en meldkamer-oplossingen.
Roeland Staal, senior manager strategy, consultancy & customer care bij Bosch, kondigde het vernieuwde Meldkamer.plein gisteren aan tijdens een online-persbijeenkomst van Bosch Nederland.
Aanvankelijk was het de bedoeling intensief te gaan samenwerken, maar van verplichte winkelnering is geen sprake meer. Klanten kunnen ook met andere partners in zee gaan. Binnenkort wordt de herstart verder toegelicht.
Incidenten
Sensoren in de publieke omgeving worden in een meldkamer gekoppeld. De binnenkomende data van openbare meldsystemen worden vervolgens geanalyseerd en geïnterpreteerd. Artificiële intelligentie (ai) en machine learning gaan daarbij een grote rol spelen. Staal verwacht de komende jaren veel innovaties op gebied van meldkamers. Deze gaan een toepassing krijgen op een breed terrein, variërend van 112-meldkamers tot controlekamers en andere plaatsen waar op incidenten moet worden gereageerd. Het Meldkamer.plein nieuwe stijl gaat ook samenwerken met TNO.
Bosch speelt daarbij de rol van system integrator. Ook Ordina werkt als een soort kennismakelaar. TriOpSys levert ict-platformen voor onder andere ‘mission critical’-meldkamer-omgevingen.
In 2018 kondigden zeven partijen aan hun producten en diensten voor de meldkamersector te bundelen op Meldkamerplein.nl: Tedas, VHP Human Performance, TriOpSys, Inter Visual Systems, Ordina, EAL en Marien van Wijngaarden. Dit samenwerkingsverband kwam echter niet echt van de grond. Met Bosch als nieuwe aanjager is de verwachting dat het nu wel lukt.
Sensortechnologie
De Bosch Groep zet zwaar in op sensortechnologie, mede met het oog op zelfrijdende voertuigen. In Dresden verrijst volgend jaar een nieuwe fabriek voor sensoren, een investering van een miljard euro. Verder beproeft Bosch in het ISS-ruimtestation sensoren die op basis van geluidsgolven aangeven of materialen moeten worden vervangen.
Bosch Nederland haalde vorig jaar een omzet van 2,3 miljard euro, inclusief exportactiviteiten en leveringen aan andere onderdelen van de Bosch Groep. Dat is een stijging van 6,6 procent. De groep telt in Nederland tien vestigingen waaronder vier centra voor onderzoek en ontwikkeling. Belangrijk thema is ai. Samen met Philips is een project gaande om te meten hoeveel mensen een ruimte binnenkomen en verlaten. Bij overschrijding van een limiet wordt een alarmsignaal gegeven. Ook wordt de aansturing voor de nieuwe zeesluis bij IJmuiden geleverd, de grootste sluis ter wereld.