De Duitse autoriteiten hebben Markus Braun gearresteerd, de voormalige topman van het fintechbedrijf Wirecard. Braun zou de balans van zijn bedrijf kunstmatig opgesmukt hebben om aantrekkelijker over te komen bij investeerders en klanten.
Een kleine twee miljard euro. Dat is het bedrag dat na onderzoek van de balans van Wirecard onvindbaar blijkt te zijn. Daarnaast zijn er ook vermoedens dat er geknoeid is met de jaarresultaten van het bedrijf.
Wirecard was jarenlang een kroon aan de parel van de Duitse tech-scene. Het bedrijf verwerkt online-betalingen voor klanten en kende de laatste jaren een fenomenale groei. Eind vorig jaar al doken de eerste wolken aan de hemel op. De Britse krant Financial Times citeerde toen een klokkenluider die waarschuwde dat de cijfers van Wirecard niet klopten. Zo zouden er inkomsten geboekt zijn van klanten die helemaal niet bestonden, al werd toen nog vooral de focus gelegd op een partnerbedrijf van Wirecard uit Dubai.
Wirecard zelf ontkende de fraude en beweerde dat het zelf slachtoffer was van oplichters. Tot het accountantskantoor EY vorige week bekendmaakte dat het een gat van bijna twee miljard in de boeken had gevonden. Aanvankelijk werd nog gedacht dat het geld op de Filipijnen geparkeerd stond, maar volgens de Filipijnse Centrale Bank is het bedrag nooit in het land aangekomen. Waarschijnlijk waren de documenten over de banktegoeden vervalst.
Het nieuws was voor ceo Braun, een Oostenrijker, het sein om af te treden en ook andere directieleden stapten op. Al gauw volgde er echter een arrestatiebevel voor Braun, waarop hij zichzelf maar aangaf. Na betaling van vijf miljoen euro borgsom werd hij weer vrijgelaten.
Lernout & Hauspie
De hele saga doet denken aan hoe het het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie verging. In de jaren negentig van vorige eeuw was dat het eerste Belgische technologiebedrijf op de Nasdaq, maar na een vernietigende artikelenreeks in The Wall Street Journal bleek ook L&H zich volop van fictieve omzetten te hebben bediend. Het bedrijf ging in 2001 uiteindelijk roemloos failliet. Heel wat kleine aandeelhouders bleven met lege handen achter.
Ook bij Wirecard zijn de aandeelhouders mee de pineut. Eind april kostte een aandeel van het bedrijf nog rond de 140 euro. Momenteel wordt het papier verhandeld voor minder dan twaalf euro.