Het Canadese Constellation Software Inc (CSI), moedermaatschappij van Total Specific Solutions (TSS), wil Topicus overnemen. Bij het softwarebedrijf uit Deventer werken ruim duizend man. Na toestemming van de ACM komt er boven TSS en Topicus een overkoepelende holding te hangen: Topicus.com. Het uiteindelijke doel is het creëren van een Europese softwaregroep die naar de aandelenbeurs wordt gebracht.
CSI en Topicus hebben vorige week de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om toestemming gevraagd voor de overname. Topicus ziet de Canadese software-investeerder en met name dochteronderneming TSS als de aangewezen partners om de Europese groeiambities waar te maken. TSS heeft in de afgelopen jaren al talloze buitenlandse softwarebedrijven overgenomen. Volgens Daan Dijkhuizen, algemeen directeur van Topicus, ‘ligt in de beoogde toekomstige samenwerking een schat aan mogelijkheden voor onze collega’s, klanten en proposities.’
TSS is een softwarebedrijvenconglomeraat dat zich richt op verticale markten, zoals de financiële sector en accountancy, de detailhandel, de juristerij, overheid, vastgoed, gezondheidszorg, professionele verenigingen en de automobielindustrie. Voor TSS is Topicus interessant omdat het softwarebedrijf een sterke positie heeft in de sectoren financiën, overheid, onderwijs en zorg.
Beursgang
Boven TSS en Topicus komt een overkoepelende holding te hangen: Topicus.com. De twee operationele bedrijven van TSS (de Nederlandse en de internationale tak) en Topicus blijven als zelfstandige entiteiten opereren binnen een decentraal bedrijfsmodel. De meerwaarde dient te ontstaan uit kennisdeling en het uitwisselen van best practices.
Uiteindelijk wordt Topicus.com naar de beurs gebracht; het Canadese moederbedrijf CSI blijft dan wel aan als grootaandeelhouder. ‘Ik zie in deze samengang een belangrijke stap in de ontwikkeling van ons bedrijf, vergelijkbaar met onze aansluiting van TSS bij CSI eind 2013’, stelt Robin van Poelje, ceo van de Total Specific Solutions-groep, in een verklaring.
Topicus draaide vorig jaar een omzet van zo’n honderd miljoen euro. Als de overname doorgaat ontstaat er een softwaregroep met zo’n vierduizend medewerkers en een jaaromzet van circa vijfhonderd miljoen euro.
Van Poelje en Dijkhuizen worden de co-ceo’s van de overkoepelende holding. Op termijn zal Dijkhuizen alleen verder gaan als ceo van Topicus.com en krijgt Van Poelje de rol van voorzitter van de raad van commissarissen toebedeeld.
De leiding van TSS blijft in handen blijven van Han Knooren en Ramon Zanders. Naast het gedeeld leiderschap van de holding blijft Dijkhuizen leiding geven aan Topicus.
Topicus
Topicus levert zakelijke software en gerelateerde it-diensten voor de sectoren financiën, overheid, onderwijs en gezondheidszorg. Het bedrijf is gespecialiseerd in ketenintegratie, procesmanagement en het ontwikkelen van software-as-a-service-toepassingen.
Topicus is in 2001 opgericht en daarna uitgegroeid tot een softwareonderneming met meer dan duizend man. Deels via autonome groei maar ook door het plegen van overnames, zoals het Fundation-softwarepakket voor sparen en beleggingen van Ordina, de onderwijstak van Simac, Netq Healthcare, Able (sofwtare voor vermogensbeheer) van Binck Bank, het betaalsysteem Schoolkassa en het applicatiepakket AmbuSuite voor spoedzorg van Navara.
Het Deventer bedrijf bouwt en levert onder andere elektronische patiënten- en cliëntendossiers, een leerlingadministratiesysteem, een regiesysteem voor het sociale domein bij gemeentes en registers, zoals een geboortedatabase voor het RIVM. Voor dit Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu legde Topicus tevens de ict-infrastructuur aan die het landelijk screeningsonderzoek naar darmkanker ondersteunt.
TSS
TSS is naast Nederland actief in België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland, Frankrijk, Italië, Spanje, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. De softwaregroep rijgt de ene overname na de andere aan elkaar. Dit jaar staat de teller al op zes; recent kocht TSS namelijk Tribofilm, een Franse leverancier van software voor het onderhoud van bedrijfsmiddelen voor fabrikanten en overheden.
In 2019 pleegde de software-investeerder in totaal zestien transacties, waaronder zeven Nederlandse deals. Overgenomen blijven als zelfstandige business-units onder eigen naam actief. Bekende namen in Nederand zijn Pinkroccade (overheid en zorg), Blueriq, NCCW en Pharmapartners.