Stichting Stop5GNL onderneemt een nieuwe poging een rechterlijk verbod te krijgen op de uitrol van 5G-netwerken. De stichting gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Haagse voorzieningenrechter. Deze stelde de Nederlandse Staat eind mei in het gelijk.
De Staat stelde dat uitgebreid onderzoek is gedaan naar de stralingseffecten. De rechter vond dat de overheid bij de introductie van 5G alle voorschriften naleeft en de limieten allerminst worden overschreden. Volgens de rechter zijn er geen aanwijzingen dat de experts van het RIVM en de Gezondheidsraad, waarop de Staat zich baseert, onzorgvuldig te werk zijn gegaan. Op dit gebied lopen de meningen nogal uiteen. De rechter tekent daarbij aan dat het voor hem onmogelijk is al die tegenstrijdige meningen te wegen. Stop5GNL vindt echter dat haar eisen onterecht zijn afgewezen en de gezondheidsrisico’s te groot zijn.
Een steun in de rug voor de stichting kan een deze week gedane aanklacht van twee Europarlementariërs zijn. Zij trekken de de objectiviteit van de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), een belangrijke autoriteit op stralingsgebied, in twijfel. Michèle Rivasi (Europe Écologie) en Dr. Klaus Buchner (Ökologisch-Demokratische Partei) beschuldigen deze commissie ervan onder invloed te staan van de telecommunicatie-industrie. Schadelijke effecten zouden worden genegeerd, stellen de twee Europarlementariërs uit Frankrijk en Duitsland.
Ze verwijzen naar een studie van Hans van Scharen waaruit zou blijken dat de telecombranche de stralingslimieten ter bescherming van de gezondheid manipuleert. Op die manier zou 5G er doorgedrukt worden. De autoriteit van de ICNIRP wordt door hen in twijfel getrokken. Het zou de ICNIRP ontbreken aan biomedische expertise. Volgens Theodora Scarato, topman bij Environmental Health Trust, zou de ICNIRP ook niet voldoende wetenschappelijke expertise bezitten om specifieke risico-inschattingen te kunnen maken. Scarato stelt dat de ICNIRP weliswaar door de Wereldgezondheidsorganisatie is erkend als een onafhankelijke wetenschappelijke commissie maar zoals het rapport stelt ‘een gesloten, eenzijdige organisatie is die zich niet goed kan verantwoorden’.
De overheid begint aanstaande maandag met de veiling van frequenties voor het 5G-netwerk.
Een uitleg wat niet-ioniserende straling is en het (niet bestaande) verschil tussen 1G, 2G, 3G, 4G en 5G zou mooi zijn!
@redaktie
wellicht kan computable een keer uitzoeken of er nog onafhankelijke instituten zijn die de maximale waardes kontroleren.
“De industrie” schijnt steeds vaker de politiek en de wetenschap “te kopen”.