Japan heeft de hegemonie op gebied van supercomputers overgenomen van de Verenigde Staten en China. De nieuwe Fugaku-supercomputer staat thans op de eerste plaats in de Top 500-rangorde van 's werelds snelste rekentuig. Fujitsu en de Japanse onderzoeksinstelling Riken hebben de Fugaku gezamenlijk ontwikkeld. Het rekenmonster draait op basis van ARM-technologie. Het is de eerste keer dat een ARM-systeem bovenaan eindigt.
Ook bij de HPCG, een rangorde van supercomputers die reële applicaties uitvoeren, staat de Fugaku op de eerste plaats. Hetzelfde geldt voor de HPL-AI rangschikking die kijkt naar de snelheid waarmee ai-applicaties (ai = artificiële intelligentie) worden uitgevoerd. Ook bij data-intensieve bewerkingen (Graph 500) is de Fugaku momenteel de kampioen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat dezelfde supercomputer nummer 1 is geworden in al deze rangschikkingen.
De prijs is afgelopen maandag overhandigd op ISC2020, een internationale virtuele conferentie over high-performance computing. De Fujitsu PRIMEHPC FX700 en FX1000 supercomputers maken gebruik van de Fugaku-supercomputertechnologie. Dit rekentuig is wereldwijd beschikbaar.
De prestaties van supercomputers vertonen nog steeds een gestaag stijgende lijn. Ook bij het energieverbruik wordt voortgang geboekt. De nieuwe recordhouder haalt een ‘high performance linpack’ (hpl)-resultaat van 415,5 petaflops. Dat is 2,8 keer zoveel als de Summit, een supercomputer van IBM.
Deze Summit staat op het Oak Ridge National Laboratory (ORNL) in Tennessee en blijft de snelste in de VS. Nummer drie is de Sierra, een systeem van het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) in Californië. Voor China is ditmaal slechts een vierde en vijfde plaats weggelegd. Koploper in Europa is een PowerEdge system van Dell dat bij het Italiaanse energiebedrijf ENI staat.