KPMG gaat SAS-klanten helpen de overstap naar de cloud te versnellen. Beide organisaties kondigden gisteren tijdens het Virtual SAS Global Forum een plan aan om samen Cloud Acceleration Centers op te richten.
KPMG gaat SAS-klanten helpen de overstap naar de cloud te versnellen. Beide organisaties kondigden gisteren tijdens het Virtual SAS Global Forum een plan aan om samen Cloud Acceleration Centers op te richten.
De problemen waarmee KPMG kan helpen, variëren van ontwerp en architectuur tot implementatie. KPMG en SAS willen hiertoe multidisciplinaire teams vormen. KPMG heeft hulp aan SAS-klanten ruim vierhonderd medewerkers vrijgemaakt. Ze gaan klanten ondersteunen die hun eigen cloud-omgeving hebben, maar ook klanten die gebruik maken van andere cloud managed services.
Volgens Oliver Schabenberger, cto van SAS, is een versnelde overgang naar de cloud voor veel organisaties noodzaak geworden. Hij wees op cijfers van IDC dat 84 procent van de workloads binnenkort naar de cloud gaan.
Streepje voor
Tijdens een persbijeenkomst voorafgaande aan het SAS Global Forum gaf Schabenberger ook een nadere toelichting op de maandag aangekondigde strategische samenwerking met Microsoft. SAS ziet graag dat klanten die naar de cloud willen, Microsoft Azure gaan gebruiken. Google Cloud en AWS worden wel ondersteund maar Azure heeft bij SAS een streepje voor. Bijna alle nieuwe ontwikkeling richt zich dan ook op Azure , liet Schabenberger weten. Microsofts cloud krijgt echt de eerste voorkeur. SAS Viya, het cloud native platform voor analytics, wordt voor Azure geoptimaliseerd. Ontwikkelaars van Microsoft en SAS gaan daar samen aan werken. Maar de samenwerking met Microsoft is niet op basis van exclusiviteit. De relaties met Google en AWS blijven bestaan.
Achtergrond van de samenwerking met Microsoft is dat veruit de meeste data straks in de cloud zitten. Als leverancier van software voor analytics volgt SAS als het ware die beweging. Diens tools moeten sterk worden geïntegreerd met Azure.
Overigens is Microsoft als het om tools voor analytics gaat, een geduchte concurrent voor SAS. Dit blijkt uit studies van Gartner. SAS is zich daar bewust van, maar is niet bang voor die ‘overlap’. Volgens Schabenberger bestaat er een breed spectrum van analyse-tools. Het kan zijn dat een klant eerst Azure-tools gebruikt en eindigt met SAS. Maar andersom kan ook. Belangrijk is dat die overgang zo naadloos als mogelijk gaat, aldus Schabenberger.
Gebieden waar SAS en Microsoft zich in het bijzonder op gaan richten, zijn de gezondheidszorg en het bankwezen. Microsofts sterke reputatie op gebied van security, het vertrouwen dat het geniet en vele certificatie kunnen daarbij helpen, aldus Schabenberger. Beide ondernemingen hebben al veel gemeenschappelijke klanten. Een van de grootste uitdagingen voor de toekomst is het brengen van ‘intelligentie’ naar het internet of things (iot). Hier valt nog veel werk te doen. Microsoft en SAS gaan samen iot-oplossingen ontwikkelen.