Jarenlang tikte in de ontvangsthallen van de ING-hoofdkantoren in Amsterdam en Brussel een digitale klok af tot 26 mei 2020. Tegen dan moest er voor de groep sprake zijn van één geïntegreerd bankplatform voor België én Nederland. Maar de klok werd stilletjes verwijderd en de oorspronkelijke plannen voor een gemaakt bankenplatform over de landsgrenzen heen belandden in de prullenmand. Een van de oorzaken? De grote cultuurverschillen tussen Nederlandse en Belgische it'ers.
Het project botste op complexe it-problemen én grote cultuurverschillen tussen België en Nederland. De Nederlanders waren en zijn er bijvoorbeeld van overtuigd dat België digitaal nog ver achteroploopt. De Belgische it’ers stelden dan weer dat ze zich stoorden aan ‘de Hollanders’ die kwamen zeggen dat het in België niet draait, terwijl volgens hen juist ING Nederland er op it-vlak het slechts aan toe is.
Het is niet de eerste keer dat Computable signaleert dat Nederlandse en Belgische it’ers soms moeilijk door één deur kunnen. Wat vindt u? Is een samenwerking bij voorbaat al gedoemd te mislukken of valt dat mee en gloort er hoop aan de horizon?
Natuurlijk kunnen Nederlanders en Belgen goed samenwerken. Hoewel er verschillen zijn tussen Frans- en Vlaamssprekende Belgen zijn er wel aanzienlijke cultuurverschillen tussen de Noord-Europese overwegend protestante cultuur in Nederland en de Latijnse katholieke cultuur in België (waaronder verschillen tussen de Frans sprekende Walen die een sterk, hiërarchische maar ook meer militante cultuur hebben en de softere Vlamingen). Daarnaast is er de veel indirectere en zogenaamd high context manier van communiceren van de Belgen (ofwel minder direct zeggen waar het op staat) en de directe. low context, meer recht voor zijn raap, manier van communiceren van de Hollanders.
Over enkele weken verschijn er een handig eBook (Digitale Transformatie and the Soft Skills for Success) over deze cultuurverschillen tussen Nederlanders en met name Indiërs, maar ook met aandacht voor de cultuurverschillen tussen Nederland en België, die ondanks de gedeeld geschiedenis zo van elkaar verschillen. Zonder kennis van je eigen cultuur en hoe je je verhoudt tot de ‘ander’, ofwel zonder culturele vaardigheden van beide kanten blijft een samenwerking lastig en mislukt vaak.
Dat er een verschil is in bedrijfscultuur is niks mis mee. Ik werk al geruime tijd voor Cegeka NL, maar de samenwerking tussen België & Nederland is uitstekend.
Misschien is niet de juiste it partner gekozen in dit traject.
@Bert: Eigenlijk zijn er geen Belgen. Wel Vlamingen, Walen en Brusselaars. En Vlamingen spreken trouwens Nederlands. Geen Vlaams…
Samenwerking België-Nederland is moeilijk, maar niet uitgesloten. Zolang we van elkaar aanvaarden dat we verschillend zijn en alle twee onze (on)hebbelijkheden hebben. Succesvolle samenwerking vergt heel veel tijd, energie en geduld om elkaar beter te leren kennen. Onderzoek van ondermeer de socioloog Hofstede maakt duidelijk dat er binnen Europa geen twee landen zo van elkaar verschillen als België en Nederland, ofschoon we min of meer dezelfde taal spreken wat Vlaanderen betreft. Mensen die echt in dit onderwerp geinteresseerd zijn, raad ik aan om mijn boek Valse Vrienden te lezen (2016 – uitgeverij Scriptum).
Aan het begin van mijn carrière zat ik in een kamertje met een Brabander en een Groninger. Dat gaf ook best wel irritatie 🙂
Grapjes terzijde ben ik best bezorgd dat anno 2021 dit nog een probleem oplevert. We hebben toch allemaal intussen wel geleerd dat andere mensen … anders zijn? Midden jaren negentig, toen de globalisatie een beetje op gang begon te komen worstelden we daarmee, maar dat is intussen toch wel bekend? Ik ben benieuwd naar meer informatie. Goed boek voor een onderzoeksjournalist?
@Evert. Tuurlijk spreken Vlamingen Nederlands. Vlaams was om het verschil binnen België te benadrukken. Ken je boeken. Ben het als Zeeuws-Vlaming die al ruim veertig jaar in Amsterdam woont, ook meestal met je eens qua karakterisering NL en België.
Dat er een verschil is in bedrijfscultuur is niks mis mee. Ik Werk al geruime tijd voor cegeka NL, maar de samen werking tussen België & Nederland is uitstekend.
Misschien hebben jullie niet de juiste it partner gekozen in dit traject.
Wat een onzinstelling.
Groningers, Hollanders, Limburgers en Vlamingen verschillen allemaal. Maar deze verschillen zorgen niet voor het hier omschreven probleem.
Hier gaat het om dat groep A oplossing A heeft, en groep B oplossing B. Mensen zijn bang voor verandering, dus groep A verdedigt oplossing A en groep B verdedigt oplossing B. En welke “nationaliteiten” er in de groepen zitten is daaraan ondergeschikt.
@FrankHeikens Helemaal eens! Exact wat ik dacht toen ik dit verhaal las. Het gaat over 2 afdelingen binnen 1 bedrijf die samen moeten gaan en het gaat over samenvoegen van de techniek. De uit de ICT zo bekende argumenten komen over tafel, zij hebben ouwe troep, die anderen zijn prutsers. Ik denk ook dat het veel belangrijker is dan de genoemde cultuurverschillen.
@Frank … maar het is natuurlijk makkelijker iets vaags als “cultuur” de schuld te geven dan de techniek 😉