In weerwil van alle aandacht voor cybersecurity blijkt 42 procent van de overheidsinstanties kwetsbaar voor e-mailvervalsing. Bovendien voldoet de helft niet aan de verplichte beveiligingseisen voor het borgen van vertrouwelijkheid van e-mail. Betrokken organisaties hebben de overheidsbrede afspraken hierover aan hun laars gelapt.
Dit blijkt uit de laatste meting naar het gebruik van standaarden voor veilig internet. Forum Standaardisatie voert elk halfjaar een meting uit op de implementatie van deze informatieveiligheidstandaarden bij overheidsorganisaties. Opnieuw zijn de resultaten bedroevend.
Niet goed
‘Dat het contact met de overheid vertrouwelijk en betrouwbaar moet zijn, vinden we allemaal logisch,’ stelt het Forum. Toch blijkt dat veel organisaties nog niet voldoen aan de gemaakte afspraken. Informatieveiligheidstandaarden worden beter toegepast op websites dan op e-mail, maar er zijn nog steeds overheidsorganisaties die qua standaarden voor websitebeveiliging steken laten vallen. Zo past ruim tien procent van de overheidsorganisaties de standaard HSTS, voor het afdwingen van een beveiligde verbinding met websites, niet goed toe.
Individuele overheidsorganisaties boeken vooruitgang, aldus het Forum. Zo implementeerden gemeenten Culemborg, Tiel en West Betuwe de e-mailstandaarden na de voorgaande meting. Deze gemeenten zetten nu een perfecte score neer in de web- en e-mailtest van Internet.nl, de tool waarmee je kan controleren of een internetdomein aan de standaarden voldoet. Kijken we echter naar de gemiddelde adoptiepercentages, dan zijn we er nog niet.
Voldoende urgentie
Eind 2019 moesten overheden de standaarden STARTTLS en DANE implementeren om de vertrouwelijkheid van e-mailverkeer te borgen. Ook moesten zij anti-phishing-standaarden SPF en DMARC op een strikte manier toepassen. Aan deze afspraak werd begin dit jaar voor gemiddeld drie kwart voldaan. Overheidsbrede afspraken leiden wel tot een grotere adoptie van cruciale informatieveiligheidstandaarden, maar volgens het Forum is er kennelijk meer nodig om voldoende urgentie te kweken bij de achterblijvers.
Afgelopen april kwamen het RIVM en Rijksoverheid.nl in het nieuws omdat de e-maildomeinen nog steeds vatbaar waren voor e-mailvervalsing. Verder meldde de Algemene Rekenkamer dat het mogelijk bleek om e-mails te versturen uit naam van willekeurige Defensiemedewerkers, zoals bijvoorbeeld de Commandant der Strijdkrachten. Al zijn deze problemen opgepakt, het zijn wel voorbeelden die duidelijk maken dat beveiliging met de juiste aandacht naar een beter niveau is te brengen. Moderne internetstandaarden zijn ‘basishygiëne’ voor digitale dienstverlening.