It-dienstverlener Ilionx ontwikkelt voor Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een digitale hielprikkaart. De applicatie vervangt het analoge proces van gegevensregistratie bij de hielprik-afname. De it-dienstverlener neemt ook het beheer en de hosting voor zijn rekening. Naar verwachting wordt de applicatie in 2021 in gebruik genomen.
Bij pasgeboren baby’s wordt via een hielprik bloed afgenomen, zodat eventuele ernstige, zeldzame aangeboren ziekten vroegtijdig worden ontdekt. Het vastleggen van gegevens bij de hielprik-afname gebeurt tot op heden volledig analoog, waarbij op het ene deel van de kaart gegevens van de pasgeborene worden genoteerd en op het andere deel van de kaart druppels bloed worden opgevangen. Het geheel wordt per post naar het laboratorium verstuurd. Het RIVM wil dit proces verbeteren. Door de digitale notering van de gegevens in een applicatie, is verzending van het gegevensdeel per post overbodig. Dit levert volgens het instituut niet alleen tijdswinst op, maar draagt ook bij aan betere waarborging van de privacy, omdat de gegevens en de bloedmonsters van elkaar gescheiden blijven. Daarnaast brengt de applicatie gemak voor de uitvoerenden van de hielprik nu gegevens digitaal zijn vast te leggen.
Digitaliseringsproces
Eugènie Dekkers, programmamanager hielprikscreening bij het RIVM, geeft aan dat de hielprik-applicaties verbeteringen in de hielprikscreening mogelijk maakt. ‘Daarnaast is het voor ouders een prettige gedachte dat de gegevens van hun kind en informatie over de geboorte digitaal worden gedeeld met het programma, in plaats van via de post. Raymond Lodewijkx, business unit manager bij Ilionx, geeft aan dat het hielprikproces dankzij de app ook flexibeler wordt, gezien een app veel makkelijker aan te passen of te verbeteren is dan een papieren formulier.
Ik verwonder mij nog altijd hoe een bedrijf dat o.a. uitspraken van de rechter ontwijkt door betalingsonmacht te suggereren o.a. door zich te verschuilen achter verschillende BV’s, nog altijd kans ziet om contracten aan te gaan met semi-overheid, zoals in het verleden o.a. bij de belastingdienst dat zichzelf ook van de keten-aansprakelijkheid niets wenst aan te trekken. Plenty bewijs over foute praktijken. Vraag eens een XSeptionrapport van Graydon op over de bestuurders van Ilionx, nu en in het verleden. Krijg je het artikel ongeveer cadeau.
Zo probeerde jullie redacteur Rick Sanders ooit iets rond het faillisement van Fair BV te publiceren. Vraag hem waarom publicatie niet door ging. Uiteraard had het OM moeten worden ingeschakeld. @Rick wil je info voor een artikel en zou je het nu wel kunnen publiceren?
Het is zeer ongewenst dat sommige bedrijven hun fouten uit het verleden niet corrigeren en kennelijk nooit worden gestopt.