Steeds meer Nederlanders leveren hun afgedankte ict-apparatuur in voor recycling. Zo kwam vorig jaar in totaal tien miljoen kilo aan ict-afval bij inzameldienst Wecycle terecht. Printers en muizen worden in toenemende mate afgestaan, evenals elektronische apparaten. De recycling van afgedankte apparatuur verlaagt de CO2-uitstoot met 14.100 ton.
Dat blijkt uit de ICT Milieumonitor, opgesteld door Stichting ICT Milieu. Die stichting is onderdeel van branchevereniging NLdigital en één van de zes opdrachtgevers van e-waste-inzamelaar Wecycle.
Vorig jaar is in totaal tien miljoen kilo aan ict-afval gedoneerd. Dat is een stijging van elf procent ten opzichte van 2018, toen negen miljoen kilo aan ict-afval werd ingezameld. Er zijn vooral meer printers gedoneerd, evenals ‘klein en professioneel ict’, zoals muizen en sd-kaarten. Die categorie is goed voor ruim de helft van al het ingezamelde ict-afval.
Ook zijn meer apparaten, zoals desktops, laptops, tablets en mobiele telefoons, gedoneerd. In totaal vormt deze groep 28 procent van het totaal ingeleverde afval. Tot slot zijn er in 2019 minder monitoren (cathode ray tube en flat-panel displays) ingeleverd.
Van de tien miljoen kilo aan aanval is 76 procent teruggewonnen als grondstof. Dat is boven de wettelijke norm van zeventig procent. De grondstof die het meest wordt teruggewonnen is metaal (5,3 miljoen kilo, 70 procent), gevolgd door plastics (1,5 miljoen kilo, 20 procent) en glas (0,3 miljoen kilo, 4 procent). Door het terugwinnen en opnieuw inzetten van materialen, is er minder winning van nieuw grondstoffen nodig. Hierdoor is 14.100 ton aan CO2-uitstoot vermeden.
Makkelijker doneren
Het volume aan ict-afval is vorig jaar fors gestegen. Een oorzaak is dat het inzamelnetwerk is uitgebreid. Zo zijn er nieuwe locaties toegevoegd bij supermarkten en kunnen consumenten nu ook bij gemeenten en winkels terecht om hun afgedankte apparatuur in te leveren. Ook introduceerde Wecycle een dienst waarbij oude apparatuur wordt opgehaald bij de installatie van nieuwe apparatuur.