Om te voldoen aan alle wensen en eisen van de business, moet it sneller en flexibeler worden. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is de complexiteit van it terugdringen. Low-code stelt business en it in staat samen nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen met 70 procent minder inspanning vanuit it.
Een low-code-platform is een sterk vereenvoudigde manier om snel nieuwe applicaties te ontwikkelen. Het maakt gebruik van ‘drag and drop’-bouwstenen in een grafische interface, die te koppelen zijn als een soort stroomdiagram van functionaliteiten. Dat maakt het relatief eenvoudig een toepassing of workflow op te zetten in veel minder tijd dan met traditionele programmeermethoden.
Een goed low-code-ontwikkelplatform slaat een brug tussen business en it: het stelt mensen vanuit verschillende disciplines in staat samen aan applicatieontwikkeling te werken. Dat zorgt er niet alleen voor dat in veel kortere tijd werkende toepassingen worden opgeleverd, maar vooral ook dat de business zelf kan helpen toepassingen op te zetten die direct de waarde leveren die de organisatie ervan verwacht.
Waarde low-code
Er zijn grofweg vier terreinen waarop low-code op dit moment al zijn waarde voor organisaties bewijst:
Innovatie: Businessteams zijn voortdurend op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om de omzet te verhogen en hun klanten optimaal te bedienen. Een low-code-platform stelt het businessteam in staat te experimenteren met innovatieve toepassingen en stelt organisaties in staat om met innovaties te experimenteren zonder daarbij zwaar beslag te leggen op de vaak beperkte tijd van het it-team. Een low-code-platform versnelt de innovatiecyclus volgens het ‘fail fast, fail early’ innovatieprincipe, door het mogelijk te maken snel prototypes te bouwen die beter zijn afgestemd op de actuele wensen en eisen van de business.
Klantenbinding: De manier waarop klanten communiceren met je organisatie, kan vaak sterk worden verbeterd, bijvoorbeeld door processen te stroomlijnen of slimme mobiele applicaties te introduceren. Een low-code platform maakt het mogelijk dergelijke oplossingen veel sneller en efficiënter te testen en in gebruik te nemen.
Automatisering: De digitale transformatie zorgt voor veel vraag naar nieuwe toepassingen. Een low-code-platform helpt organisaties efficiënter gebruik te maken van al die middelen door workflows en processen te automatiseren. Complexe en dure bpm-oplossingen worden overbodig doordat organisaties via low-code-oplossingen gegevens uit bestaande systemen en applicaties kunnen gebruiken voor workflow- en procesautomatisering. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘onboarding’ van nieuwe medewerkers. Als dit handmatig gebeurt, kan dit een zeer tijdrovend proces zijn waarbij allerlei afdelingen betrokken zijn, van hr en it tot recruitment en facility management. Door dergelijke processen te automatiseren kan de onboarding-tijd worden teruggebracht van weken tot slechts enkele minuten. Dat is niet alleen een betere ervaring voor nieuwe medewerkers, het helpt hen ook al vanaf de eerste dag een productieve bijdrage te leveren aan hun organisatie.
Legacy: Iedere organisatie van een zekere grootte en leeftijd maakt gebruik van oudere toepassingen waar niet zomaar afscheid van kan worden genomen. Er is fors in geïnvesteerd, er is geen alternatief dat precies hetzelfde kan, iedereen is eraan gewend en men heeft leren leven met de tekortkomingen. Het onderhouden van legacy-systemen kan bijzonder tijdrovend zijn, en het valt ook niet mee er data uit te halen waar je iets mee kunt. Er kan echter meer waarde uitgehaald worden door ten eerste moderne integratiemethoden toe te passen die gebruikmaken van machine learning en ai, en vervolgens een low-code-platform te gebruiken om de data uit allerlei andere apps en databases te combineren in een interactief overzicht waar het management op elk gewenst moment een beroep op kan doen.
Migreren
Ook als het tijd wordt legacy-applicaties te migreren naar een nieuwe toepassing, komt low-code goed van pas. Een bekend voorbeeld is de migratie van oude erp-oplossingen naar SAP S/4Hana. Een it-team kan letterlijk jaren bezig zijn om alle data uit zo’n systeem handmatig over te zetten, terwijl de business die systemen tijdens de migratie ook nog eens moet kunnen blijven gebruiken. Met een low-code-oplossing kan zo’n migratie worden geautomatiseerd en daardoor veel sneller, veiliger en efficiënter worden uitgevoerd.
Een low-code-ontwikkelplatform spreekt een taal die zowel voor de business als it te begrijpen is. Dat betekent dat business en it samen kunnen bepalen welke verzoeken uit de backlog de meeste winst of besparingen kunnen opleveren. Het is nog snel ook: je kunt vaak binnen drie dagen al een certificaat halen. Daarmee kun je in twee tot drie weken een applicatie bouwen die een programmeur in hard-code via de traditionele watervalmethode negen tot twaalf maanden zou hebben gekost.
Low-code haalt de complexiteit uit applicatieontwikkeling. Het helpt de business beter te begrijpen wat it aan het bouwen is, terwijl it direct bij de business kan controleren of wat ze maken ook werkelijk doet wat ervan wordt verwacht. Dankzij low-code bouw je snel en flexibel oplossingen waarvan je weet dat ze aan alle wensen en eisen van de business voldoen, omdat ze er zelf bij betrokken zijn.
Max van Eeghen, directeur Benelux & Israël Boomi, onderdeel van Dell Technologies