Haagse ondernemers Martijn Lukaart en Edwin Bos van TechTics, een startup dat adviseert over nieuwe technologie, ergerden zich aan de hoeveelheid zwerfafval op het strand. Ze schakelden de hulp in van de TU Delft en hebben samen een eerste demonstratierobot gebouwd die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie.
De robot, genaamd .BB (BeachBot), stopt zodra deze bijvoorbeeld een sigaret met voldoende zekerheid herkent en verzamelt het afval vervolgens automatisch. De gemeente Den Haag is de eerste klant van Project.BB en met de samenwerkingsovereenkomst wordt het mogelijk om met de robot, en aanverwante gamification-toepassingen, experimenten uit te voeren aan de boulevard van Scheveningen.
Data over zwerfafval
Lukaart roemt de interactie tussen robot en mens. ‘De robot en de digital twin van de robot zullen namelijk met mensen interacteren om zo het detectiealgoritme te trainen. De robot vraagt nadrukkelijk de hulp van mensen als deze afval ziet en dit niet herkent.’ Op deze manier wordt volgens de ondernemer meer data verzamelt over zwerfafval: wat voor soort afval ligt er en hoeveel? De data worden ook ingezet in een mobiele game en een augmented reality- ervaring om mensen te laten zien wat de impact is van zwerfafval en hoe zij bij kunnen dragen om het strand schoon te houden.
Bewustzijn centraal
Lukaart’s compagnon Bos geeft aan dat de robot zich nog in de pilotfase bevindt. ‘Wie nu denkt dat er straks robots op het strand gaan rijden die al het afval gaan oprapen, die heeft het mis. Sowieso omdat de robot nog bijzonder traag te werk gaat en verre van efficiënt is. De inzet van robotica is met name bedoeld om meer bewustzijn rond zwerfafval te creëren. Afval moet in de eerste plaats al helemaal niet op het strand komen en het is bizar hoe makkelijk mensen hun rotzooi achterlaten na een stranddag. De impact ervan is echt enorm, want ook een sigarettenfilter bestaat uit plastic en kan tot wel vijfhonderd liter water vervuilen.’
Yvette Entius, bij de gemeente Den Haag werkzaam als programmanager op het gebied van smart cities, geeft aan dat de gemeente aan de boulevard van Scheveningen digitale innovatie toe wil passen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. ‘Samen met Project.BB kunnen we leren hoe digitalisering positief kan werken voor de stad en wat de rol van data daarbij is. De experimenten moeten een discussie starten over hoe we omgaan met zwerfafval en het gebruik van robots in de buitenruimte.’