De Duitse en Franse ministers van Economie lanceren een oproep voor een Europese cloud. Al zijn ook niet-Europese bedrijven welkom. De non-profitorganisatie erachter, de vzw Gaia-X, komt in België.
In Gaia-X werken 22 Franse en Duitse bedrijven, waaronder Atos en Siemens, aan een Europese data-infrastructuur van de nieuwste generatie. Daar kunnen bedrijven in alle veiligheid gegevens opslaan en delen. De Duitse en Franse ministers van Economie, Peter Altmaier en Bruno le Maire, gaven daarvoor een gezamenlijke persconferentie.
Met Gaia-X willen landen als Frankrijk en Duitsland de economische positie van de Europese technologiemarkt uitbouwen, en minder afhankelijk zijn van technologie-oplossingen uit andere continenten. ‘We zijn geen China, we zijn niet de VS. We zijn Europa met onze eigen waarden en onze economische belangen’, aldus Le Maire. Hij sprak over een ‘digitaal ecosysteem waarmee Europese bedrijven kunnen opschalen naar wereldwijde concurrentie’.
Gaia-X, genoemd naar de oud-Griekse godin van de aarde, moet uitgroeien tot een eigen digitale Europese cloud. ‘Gaia-X is niets minder dan de Europese maanlancering wat betreft digitaal beleid’, aldus Altmaier.
Vandaag is de digitale infrastructuur voor data volledig in handen van Amerikaanse techbedrijven. Ook Chinese concurrenten zijn druk doende een eigen cloud uit te bouwen. Le Maire benadrukt in dit kader de nood aan Europese digitale soevereiniteit.
België
Opmerkelijk is dat de vzw Gaia-X in België zal worden gehuisvest. Leveranciers van buiten de Unie kunnen wel hun diensten aanbieden op dit Europese marktplatform als ze de Europese normen respecteren.
Gaia-X, aldus de twee ministers, moet uiteindelijk een pan-Europees project worden. De meer dan twintig bedrijven in Frankrijk en Duitsland zijn medeoprichter. Begin 2021 moet het platform in de lucht zijn.
Aha, het zoveelste plan om de bal het doel in te organiseren.
Europa loopt hopeloos achter bij de VS en zelfs bij China, en regeringen doen hun best om dat gat te dichten, overigens zonder succes. Kunnen we ons nog herinneren dat de EU een concurrende zoekmachine ging bouwen (mwoehahahah)? Of een Europese siliconen vallei ging oprichten?
Het doel is wenselijk, maar de methode werkt niet. Heeft nooit gewerkt. Gaat ook niet werken. Europa heeft nu eenmaal niet de dynamische ondernemingscultuur van de Amerikanen en ook niet de commandeer-en-controleer economie van de Chinezen.
Bedrijven als ATOS en Siemens zijn natuurlijk volledig ongeschikt om een succesvolle Wolk te bouwen.