Een vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken moet zorgen dat het parlement digitaliseringsplannen van het kabinet coherenter behandelt. Gaat dit nieuwe ict-problemen binnen de overheid voorkomen?
Eind mei presenteerde de tijdelijke commissie Digitale Toekomst het eindrapport ‘Update vereist’. De meest in het oog springende aanbeveling is de benoeming van een vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken. Deze controleert digitaliseringsplannen van ministers en staatssecretarissen, houdt toekomstige ontwikkelingen in de gaten en zorgt voor coherente behandeling in het parlement.
Tot nu toe ontbrak het in de Tweede Kamer aan coherentie in debatten over digitalisering, concluderen de tijdelijke-commissieleden onder leiding van Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). Doordat het parlement er gefragmenteerd over spreekt, komen niet altijd alle risico’s, kansen en maatschappelijke waarden aan de orde. Ook thema’s die meer commissies raken of die niet specifiek bij een bepaalde commissie horen, kwamen niet of onvoldoende tot hun recht.
Denkt u dat een vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken en meer coherente debatten over digitalisering nieuwe ict-fiasco’s bij de overheid voorkomt?
In mijn optiek zitten de ICT-fiasco’s bij de overheid ingebakken in het begrip ‘digitalisering’.
In dat opzicht is ‘digitale toekomst’ een innerlijke tegenstrijdigheid.
Digitaliseren is in alle betekenissen van het woord: ont-menselijken of dehumaniseren.
Filosoof Henk van der Waal spreekt in zijn prachtige, zeer aanbevolen boek “Denken op de plaats rust” (2012) van het “wetenschapstechnologisch netwerkkapitalisme” (blz. 249), en dat lijkt mij een hele goede omschrijving van de digitale samenleving.
Wat de wortels van dit kapitalisme betreft is Van der Waal glashelder:
“Het wetenschapstechnologisch kapitalisme is een negatieve ideologie die is gegrondvest op het liberalisme en het logisch positivisme.” (blz. 134)
Voor zover digitalisering niet werkt is het de faalindustrie die de torenhoge rekeningen bij de overheid neerlegt. Hier is complexiteit de grote bottleneck (en het verdienmodel).
Voor zover digitalisering wel werkt zijn het de laatste stappen in de kapitalistische ratrace naar de bodem, en ook deze rekening wordt bij de overheid neergelegd.
Om uit deze crisis te komen moeten we dus van digitale software naar humane software.
Oostenriijk heeft het verkeer vol digitaliseerd, 1 volgas en 0 vol op de rem.
Interessant wordt het voorstel van Kathalijne Buitenweg (voorzitter ‘Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst’) tot het instellen van een vaste Kamercommissie ‘Digitale Zaken’).
Zie ook de LinkedIn blog van Jan Middendorp: https://www.linkedin.com/posts/jan-middendorp-8301985_nlveiligsterkonline-digitaal-digitalisering-activity-6671694684156383232-trU3.
Een vaste Kamercommissie bestaat normaal alleen als er ook een verantwoordelijke minister voor is aangewezen. Wie zou dat worden?
Wie van de drie?
– de minister van AZ,
– de minister van BZK of
– de minister van Financiën
Of zijn er nog andere kandidaten volgens jullie?
Voordeel van Financiën is dat naast de miljoenennota ook jaarlijkse de digitaliseringsnota daar aan vastgeniet kan worden. En, Wopke activeer die dure IT-systemen eens op de balans, s.v.p.