De afgelopen Nederlandse Raspberry Pi-competitie schakelde halverwege noodgedwongen over naar een digitale vorm. Toch leverde dit weinig problemen op bij de deelnemende scholieren. De zestien scholenteams verrasten met inzendingen van hoog niveau. Eerder deze week vielen vier teams in de prijzen, waarvan drie van de Bredero Mavo in Amsterdam.
Tijdens de Raspberry Pi-competitie worden jongeren vanaf twaalf jaar uitgedaagd om met minicomputer Raspberry Pi een oplossing voor een maatschappelijk probleem te bedenken. De jongeren doen dit in teamverband namens hun vmbo-, havo-, vwo- of mbo-school. Dit jaar was het thema Smart cities & mobiliteit.
Het oorspronkelijke idee was dat elk team vanuit school werkt aan hun uitvinding, maar dit jaar gooide het coronavirus roet in het eten. De scholieren moesten halverwege de competitie op afstand gaan samenwerken. ‘Het vergt een andere manier van communiceren en samenwerken’, vertelt Ernst Brand van organisator PA Consulting. ‘De afgelopen maanden hebben uitgewezen hoe belangrijk het is dat iedereen daarin vaardig wordt.’
Wendbaarheid
Toch waren de inzendingen allemaal van hoog niveau, aldus programmamanager Ton Paffen van mede-organisator House of Digital. Hij roemt de wendbaarheid en prestaties van de teams. Van de dertig inschrijvingen dongen zestien teams mee naar de prijzen. Zij presenteerden hun uitvindingen vanuit verschillende locaties of corona-proof vanuit school. De scholieren gebruikten hierbij verschillende hulpmiddelen, zoals vooraf opgenomen filmpjes, de camera van hun mobieltje of laptop, en Powerpoint-presentaties.
Team GMS van de Van der Capellen Scholengemeenschap in Zwolle had de meest praktisch haalbare uitvinding: een muts met afstandssensoren voor slechtzienden.
Bredero Mavo
De grote winnaar van de competitie was de Amsterdamse Bredero Mavo. Van de vier winnaars waren drie afkomstig van deze school in Buikslotermeer.
Het team Smart City Water had de creatiefste uitvinding: een waterreservoir onder het wegdek dat bij droogte regenwater kan oppompen naar planten en bomen. Het team Smart City Signs bedacht de uitvinding met de meeste impact: een verkeersbord dat de maximumsnelheid automatisch aanpast aan het aantal voetgangers. De aanmoedigingsprijs ging naar het team Smart Blind Guide, voor hun slimme taststok als routebegeleider in gebouwen.
Het is de tweede keer dat de competitie werd georganiseerd door PA Consulting en House of Digital, een samenwerkingsverband van gemeente Amsterdam, ROC Amsterdam-Flevoland, Hogeschool Amsterdam en tientallen bedrijven. In Engeland bestaat al langer een vergelijkbare competitie onder teams uit het middelbaar onderwijs.
Volgens de organisatoren kan deelname van de scholieren onderdeel zijn van de standaardlesstof. Voor havo- en vwo-bovenbouw past het binnen zowel domein M (Physical Computing) als de domeinen die over programmeren gaan (D en J). Ook sluit de wedstrijd aan bij het techniekonderwijs voor vmbo- en mbo-leerlingen.