Oracle kwam relatief laat met zijn cloudplatform, maar doet er alles aan om zich te onderscheiden van concurrenten als Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure. Zo kan het techbedrijf ondanks lagere prijzen de performance en beveiliging van zijn cloud beter garanderen. Dat vertelt Jean-Pierre van Tiggelen, verantwoordelijk voor de Oracle-cloud binnen EMEA, aan Computable.
Volgens Van Tiggelen kloppen regelmatig organisaties bij hem aan, omdat ze niet tevreden zijn met hun huidige aanbieder van cloudinfrastructuur. ‘Klanten merken bij andere aanbieders een variabele performance. De beschikbaarheid is vaak wel op orde, maar er is bijvoorbeeld te veel latency.’ Latency is de reactietijd van het systeem na een handeling van de gebruiker.
Geen virtualisatietechnologie
Ook maken sommige organisaties zich zorgen om de hoge tarieven en om de beveiliging bij andere aanbieders, zegt Van Tiggelen. ‘De meeste cloudplatforms zijn gebaseerd op virtualisatie, waarbij de it-omgeving dus virtueel is opgedeeld. Mensen vragen zich toch af of dit goed is beveiligd. Bovendien kun je last hebben van andere klanten die gelijktijdig meer resources gebruiken.’
Oracle gebruikt voor zijn huidige generatie cloudinfrastructuur volgens de EMEA-cloudbaas geen virtualisatietechnologie. De systemen om de cloud te beheren en te controleren zijn volledig losgekoppeld van de infrastructuur en van de systemen waarop de it-omgeving van klanten staat. Klanten hebben dus geen toegang tot de cloudmanagement tool, aldus Van Tiggelen. Hij zegt dat de wijze waarop Oracle zijn hardware, software en netwerk heeft ontworpen, uniek is. ‘Dat is fundamenteel anders dan andere cloudaanbieders.’
Klanten
Oracle lanceerde zijn publieke cloudplatform in 2015. Grote Nederlandse klanten zijn KPN, Eneco, Menzis en Schiphol. Het klantenbestand is grotendeels historisch opgebouwd, zegt Van Tiggelen. Een grote klapper met veel media-aandacht was de deal met videoconferencingbedrijf Zoom, afgelopen april.
Vooral datagedreven organisaties stappen snel over naar de cloud, meent de EMEA-cloudbaas. Dat is volgens hem wel afhankelijk van garanties over de performance. Nederland springt er bovenuit door onze innovatiedrang, handelsgeest en sterke diensteneconomie. Bovendien is Amsterdam in internationaal opzicht een belangrijk internetknooppunt.
Cloudregio
Sinds februari heeft Oracle een separate Nederlandse cloudregio. De infrastructuur staat in een datacenter in Amsterdam en vormt na Frankfurt de tweede datacenterlocatie van het techbedrijf binnen de Europese Unie. Volgens Van Tiggelen is daar veel vraag naar. ‘Zeker door de Brexit hebben veel internationale ondernemingen een duo-datacenter-strategie. Ze willen hun huidige Britse cloud combineren met de Nederlandse, eventueel met Frankfurt als uitwijk.’ Het is de bedoeling dat Oracle dit jaar wereldwijd 36 nieuwe datacenters opent.
Oracle en de cloudmarkt
Volgens Van Tiggelen onderscheidt Oracle Cloud Infrastructure (OCI) zich van AWS, Azure en Google Cloud Platform (GCP) door zijn stabiliteit, voorspelbaarheid, de snelheid waarmee klanten een cloudomgeving optuigen en lagere prijzen. Sinds enige tijd is er een prijsoorlog gaande in de markt van cloudaanbieders. Grote concurrent AWS kondigde enkele weken geleden aan sommige tarieven tot 90 procent te verlagen. De verwachting is dat Azure en GCP volgen.
Het aandeel van Oracle in de wereldwijde cloudmarkt is nog beperkt. Marktonderzoekers als Forbes vermoeden dat het rond de 2 à 3 procent ligt, terwijl AWS ongeveer een derde van de markt in handen heeft. Van Tiggelen wil hierover niets kwijt, behalve dat het volgens hem nog geen gelopen race is. ‘Eerst was de gedachte dat er één cloudwinnaar zou zijn. Maar nu zie je dat klanten helemaal niet willen standaardiseren op een of twee cloudleveranciers. Ze willen hun it liever onderbrengen bij verschillende aanbieders. Het gaat niet om het afsnoepen van marktaandeel. De markt groeit nog steeds.’
Jean-Pierre van Tiggelen
Jean-Pierre van Tiggelen is sinds juli 2018 Head of Oracle Cloud Infrastructure EMEA. In deze functie is hij binnen de regio verantwoordelijk voor de business development van Oracle Cloud. Van Tiggelen is sinds 2011 als verkoopdirecteur werkzaam bij het techbedrijf. Tussen 2006 en 2010 was hij bij RES Software verantwoordelijk voor sales en operations en voordien was hij salesdirecteur bij BMC Software. Van Tiggelen studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.