De coronacrisis heeft de belangstelling voor virtual reality en 3d-printing aangewakkerd. Dat merkt Rob Idink, managing director HP Inc Nederland. Zijn bedrijf helpt klanten met vr- en 3d-oplossingen om bijvoorbeeld veilig op afstand én efficiënter te kunnen werken. 'We gaan meer en meer werken in online virtuele werelden.'
Virtual reality (vr)-oplossingen zijn sinds 2017 één van de innovatiegebieden bij HP. Juist in coronatijd kijken volgens HP Inc-directeur Idink mensen kritisch naar de marktsituatie en biedt vr een nieuw perspectief om zaken efficiënter in te richten. Als voorbeeld noemt hij virtuele trainingen van artsen en verpleegkundigen. Ook vanuit de centrale overheid is er groeiende belangstelling, al heeft het nog niet contracten geleid. ‘Denk aan virtuele trainingen van defensie of politie. Dit biedt kostenbesparingen wat betreft het niet hoeven te reizen en vormt uiteraard een veilige oefenomgeving’, zegt hij in een telefonisch interview.
Een ander domein waarin virtual reality een rol speelt, is de maakindustrie. Zo kan een monteur via virtual reality in een training in kaart brengen uit welke componenten een motor bestaat en hoe montages slimmer kunnen plaatsvinden. Als laatste voorbeeld noemt Idink de creatieve en de culturele sector. Ter illustratie wijst hij op het WestFries Museum in Hoorn, waar gasten via vr-middelen een geschiedkundige reis door de zestiende en zeventiende eeuw maken.
Het valt de HP-directeur op dat vr van een specialistisch fenomeen, vooral gebruikt binnen engineering, nu een brede vlucht heeft genomen en vertegenwoordigd is binnen een groot aantal product- en marktcombinaties. Idink noemt verdergaande digitalisering het kernwoord. ‘We gaan meer en meer werken in online virtuele werelden. Denk aan vormen van (thuis)onderwijs, maar ook het (nieuwe) thuiswerken.’
Met 3d-printing snel schakelen naar nieuwe productieconcepten
Een ander paradepaardje van HP is 3d-printing. De belangrijkste kracht van deze technologie is volgens Idink dat bedrijven snel kunnen schakelen naar nieuwe productieconcepten. De coronacrisis is een goed voorbeeld van een situatie waarin organisaties snel geconfronteerd worden met een nieuwe werkelijkheid waarbij er bijvoorbeeld behoefte is aan beschermingsproducten en maskers. HP Inc speelt hier op in door oplossingen te bieden op het gebied van mondkapjes, handsfree-deuropeners en 3d-onderdelen voor beademingsapparatuur.
Al meer dan honderdduizend 3d-geprinte onderdelen zijn geleverd aan lokale ziekenhuizen. De r&d-centra van HP in Barcelona (Spanje), Corvallis (Oregon, VS), San Diego (Californië, VS) en Vancouver (Washington, VS) werken samen met partners van over de hele wereld, zoals Harvard en de Amerikaanse onderneming Forecast 3D, om de productie te verhogen, zodat aan de meest dringende behoeften kan worden voldaan. Daarnaast maakt het bedrijf 3d-ontwerpbestanden beschikbaar via een speciale website. HP Inc biedt daarnaast ondersteuning als die nodig is bij de ontwikkeling van applicaties of voor het bestellen van onderdelen.
Ecosysteem
Idink krijgt naar eigen zeggen energie van het huidige ecosysteem rond 3d-printing, waar onder andere Landré, dat metaalbewerkingsmachines voor de maakindustrie maakt, en 3d-printingdienstverlener Shapeways onderdeel van zijn. ‘We werken ook samen met enkele internationale chemische bedrijven zoals BASF en Lubrizol waardoor we naast plastic ook metaal kunnen printen, waardoor het aantal toepassingsmogelijkheden toeneemt.’
Trots is hij ook op het vernieuwde Europese competence center in Barcelona. Hier laat HP Inc concreet zien wat het bedrijf op 3d-gebied in zijn mars heeft. Het centrum biedt een geavanceerde innovatieruimte van meer dan 150.000 vierkante meter om de manier van digitale productie te veranderen. In het centrum werken achthonderd experts op het gebied van systeemengineering, data-intelligentie, software, materiaalwetenschap, ontwerp en toepassingen.
Dit centrum, waarbij samengewerkt wordt met klanten als BASF, GKN Metallurgie, Siemens, Volkswagen en anderen in de automobiel-, industriële, gezondheidszorg- en consumentengoederensector, moet leiden tot een grote stap voorwaarts op het gebied van 3d-printing en digitale productie-innovaties. Zo kan de onderneming gepersonaliseerde protheses, maar ook buitenspiegels printen. Een nieuwe markt waar 3d-printing tot slot een vlucht neemt, is de olie- en gasindustrie. Zo kunnen op een olieplatform nu onderdelen die vervangen moeten worden realtime geprint worden.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is volgens Idink inherent aan virtual reality en 3d-printen omdat het leidt tot minder materialen, minder transport en meer schaalbaarheid. Dit komt ook terug in het eerdergenoemde 3d-centrum in Barcelona. Zo heeft het centrum zonnepanelen op het dak om 110 kW stroom te leveren, gebruikt het regenwater voor irrigatie en sanitaire doeleinden en heeft het een natuurlijke lichtoptimalisatie en milieuvriendelijke bouwmaterialen om een LEED (Leadership in Energy and Environmental Design)- certificering te behalen. Op bedrijfsniveau is tot slot het doel van HP om in de loop van de tijd honderd procent hernieuwbare energie te gebruiken in haar wereldwijde activiteiten, met een doelstelling van zestig procent in 2025.