Een Canadese rechtbank heeft beslist dat de uitleveringsprocedure van Meng Wanzhou toch kan doorgaan. Meng, topvrouw van Huawei en dochter van oprichter Ren Zhengfei, vecht haar uitlevering aan de VS aan. Daar wordt ze verdacht van fraude.
De fraude-beschuldigingen hebben te maken met de zakelijke banden die Huawei zou hebben met Iran, een land waartegen internationale handelssancties lopen. Een Canadese rechter heeft nu beslist dat de zaak voldoet aan de zogenaamde ‘double criminality’-regel. Zou de beschuldiging, indien bewezen, zowel in de VS als Canada een misdrijf zijn, dan mag volgens deze regel een uitlevering plaatsvinden.
De advocaat van Meng was alvast niet opgezet met de uitspraak. Volgens hem wordt Canada nu gedwongen om ‘Amerikaanse sancties’ uit te voeren. Ook Huawei is ‘not amused’. ‘Huawei is teleurgesteld in de uitspraak van het Hooggerechtshof van British Columbia van vandaag’, zo klinkt het in een kort persbericht van het bedrijf. ‘Wij hebben herhaaldelijk ons vertrouwen uitgesproken in de onschuld van mevrouw Meng. Huawei blijft bij mevrouw Meng staan in haar streven naar gerechtigheid en vrijheid.’ Het bedrijf voegt eraan toe dat het vertrouwd op het Canadese rechtssysteem om uit uiteindelijk de onschuld van haar topvrouw te bewijzen.
Gelogen
Amerikaanse aanklagers beweren dat Meng heeft gelogen tegen directieleden van de HSBC-bank over Skycom, een lege vennootschap die naar verluidt zaken deed in Iran. Volgens gerechtelijke documenten vertelde Meng in 2013 aan HSBC dat Huawei niet langer eigenaar was van Skycom en dat ze ontslag had genomen uit het bestuur van het bedrijf. Hierdoor zou de Britse investeringsbank het risico lopen om boetes te krijgen voor het overtreden van de Amerikaanse sancties. Mengs advocaten stellen dat ze niet kan worden uitgeleverd omdat Canada geen economische sancties had tegen Iran ten tijde van haar arrestatie in 2018.
De 48-jarige Meng is de oudste dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei en de chief financial officer van het bedrijf. De uitleveringszaak gaat nu verder. Canadese onderzoekers zullen nagaan of er genoeg bewijzen zijn om een uitlevering naar de VS mogelijk te maken.