Het eerste kwartaal van 2020 ziet er kerngezond uit als het gaat om de afgesloten deals op de Nederlandse ict-markt. Maar schijn bedriegt: door de coronacrisis zijn de banken inmiddels spelbreker geworden. Zij financieren niet of nauwelijks nog overnamedeals. Risicobeheer heeft het overgenomen van commercieel denken. De gevolgen ervan worden zichtbaar in de komende kwartalen. Dat voorziet financieel adviesbureau Corporate Finance International (CFI).
In het eerste kwartaal van 2020 lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht als het gaat om overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt. Er zijn 105 geregistreerde deals, aldus CFI en Computable in een gezamenlijke inventarisatie. Een topkwartaal waarmee het topjaar 2019 een passend vervolg krijgt. ‘Veel van die transacties zijn al ingezet in de laatste periode van 2019 en definitief gemaakt begin 2020’, zegt Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI. ‘Maar in de tweede helft van maart, nadat in talloze landen een lockdown vanwege de coronacrisis is afgekondigd, zie je een terugval in het aantal deals.’
Hij verwacht dat die dalende trend in het tweede en mogelijk ook het derde kwartaal doorzet. Banken in Nederland zijn zeer terughoudend geworden in het financieren van overnames. ‘Risc heeft op dit moment de leiding bij de bank overgenomen van Commerce. Dit zal tot zeker na de zomer aanhouden.’
Overigens is dit vooral een Nederlands probleem, stelt Schuitevoerder. In andere landen, zoals Duitsland, Zweden, Oostenrijk en ook België, houden de banken de deur op een kier en hebben ze nog een mandaat om te handelen. ‘Daar zijn ook meer banken. In Nederland is sprake van een oligopolie. Slechts drie grootbanken financieren actief die overnames: ABN Amro, ING en Rabobank.’
Kopende partijen zullen dus op zoek moeten naar alternatieve financiering voor hun deals. Bijvoorbeeld via een earnout-regeling waarbij er pas over een tijdje wordt uitbetaald (bij aanhoudend presteren). Ze kunnen tevens aankloppen bij verkopers via een verkoperslening. Er is overigens ook een grotere bereidheid bij investeringsmaatschappijen om met meer eigen vermogen te financieren, er is nog genoeg kapitaal beschikbaar. Of geld lenen bij bijvoorbeeld een private debt-fonds. Dat is evenals eigen vermogen en verkopersleningen niet goedkoop maar als de banken weer goed draaien is een deal dan te herfinancieren.
Booming
Niet alle sectoren in de ict krijgen last van de crisis, stelt Randy de Visser, associate in het ict-team van CFI. De softwaresector bijvoorbeeld zal beperkt worden geraakt door zijn model van terugkerende abonnementsinkomsten. Bovendien vragen organisaties massaal om software die uitkomst biedt nu de fysieke schakels door de lockdown zijn wegvallen. De Visser wijst op de thuiswerktools maar ook applicaties voor reserveringen in de gastvrijheidssector of innovatieve zorg-apps.
Een treffend voorbeeld is het Rotterdamse Anywhere365 dat in korte tijd in twee tranches van zestig miljoen euro ophaalde bij investeerder Bregal Milestone (gelieerd aan de familie Brenninkmeijer). Anywhere365 is een in Microsoft Skype, Lync en Teams gespecialiseerde softwareleverancier. Met zijn Dialogue Cloud Platform kunnen callcentermedewerkers klanten ondersteunen via meerdere communicatiekanalen (omnichannel).
Schuitevoerder: ‘Alles rond collaborationsoftware is momenteel booming. Kijk naar Microsoft Teams, dat groei als kool met elke maand zo’n zeventig procent meer miljoen gebruikers. Anywhere365 ondersteunt dit online samenwerken. Met het extra kapitaal en de senior managers die er bij zijn gehaald, gaat het bedrijf met sterke groeiambities zijn portfolio en dienstverlening verder professionaliseren.’
Inhaalslag
Tegelijkertijd zullen ook softwarebedrijven last krijgen van de te verwachten hausse aan faillissementen in onder andere de reiswereld, cultuursector en de detailhandel. Daar verandert een ‘recurring business’-model weinig aan, constateert Schuitevoerder. ‘Maar ik voorzie wel een inhaalslag in de B2B-markt rond digitalisering; die slag heeft de B2C-markt rondom e-commerce al gemaakt. Denk aan inkoopportalen, digitaliseren van workflows en online-betalingen.’
Zijn collega De Visser vult aan: ‘Veel meer werk moet op afstand worden gedaan. Leveranciers die een plug-and-play-systeem aanbieden waarmee een klant in een keer up and running is en klanten remote kan onboarden, zijn spekkoper in deze tijd.’
Private equity
Beiden zijn het er over eens dat financiering voor dit soort bedrijven geen probleem hoeft te zijn. Dat geldt ook voor it-bedrijven die met een voorspelbaar inkomstenmodel werken, zoals softwareleveranciers maar ook hostingbedrijven en managed services bedrijven. Kopers durven dan nog wel het risico aan om hierin te investeren.
Maar, benadrukken ze, private equity zal het de rest van het jaar moeten doen. In dat licht zijn de diverse investeringsfondsen in de Benelux, zoals van Smartfin, Volta Ventures, Fortino Capital, Gilde Healthcare, Main Capital, Utrecht Health Seed Fund en Lumo Labs, die de afgelopen maanden vers kapitaal bij hun achterban hebben opgehaald, een hoopvol teken. Deze fondsen richten zich vooral op de (zorg)softwaresector en andere it-bedrijven met potentie tot opschalen én op innovatieve startups en scale-ups, zowel in de Benelux als daarbuiten.
Vervolgovernames
Investeringsmaatschappijen waren in de eerste drie maanden van 2020 sowieso behoorlijk actief. In het eerste kwartaal zijn bijvoorbeeld diverse ‘buy and build’-deals gesloten, meldt De Visser. Oftewel ‘vervolgovernames’. Dat wil zeggen: een investeerder is een aantal maanden daarvoor in een bedrijf ingestapt en met het extra kapitaal worden de eerste acquisities gedaan om een (internationaal) platform op te bouwen.
Hij noemt als voorbeelden de overnames van Cayentis door Pylades/Ad Ultima (Microsoft Dynamics-experts/investeerder Waterland), Hinderling Volkart en Sorthvid door Dept (webbureaus/investeerder Carlyle), De Heer Software door Tenzinger (zorgsoftware/investeerder Fortino), Platani door Previder, een dochteronderneming van de Odin Groep (it-infrastructuur/investeerder Fortino) en Flow Fabric door Mansystems (Mendix-partners/Volpi Capital).
Verder duiken er in het eerste kwartaal weer een aantal bekende namen op, zoals het al eerder genoemde Main Capital met maar liefst vier overnames (Kune, Exxellence, SMQ, Woodwing), het softwareconglomeraat Total Specific Solutions (kocht Vlot Systemen en het Zweedse Pingpong) en de Visma Group.
Deze Noorse softwaregroep sloeg zijn slag met de aankoop van Onguard, een aanbieder van debiteurenbeheersoftware, en Circle Software, een leverancier van zaaksystemen aan de lokale overheid. ‘Visma bouwt met hulp van investeerder Hg echt aan een Europees platform van administratieve bedrijfssoftware’, vindt Schuitevoerder. ‘CFI heeft het bedrijf recent nog begeleid bij de acquisitie van Specter, een leverancier van cloudgebaseerde software voor e-commerce en omnichannel-verkoop uit Zweden.’
Andere opvallende deals
In het eerste kwartaal van 2020 is er weer een grote verscheidenheid aan transacties te zien. Zie voor het overzicht hier. Hieronder een aantal voorbeelden van opvallende deals:
Januari:
- Het Amsterdamse Vortex Capital Partners verwerft voor een miljoenenbedrag een meerderheidsbelang in Assai. Dit softwarehuis uit Culemborg levert webgebaseerde documentcontrole- en -managementsoftware voor de energiesector.
- Het eind vorig jaar opgerichte Dias Software is de nieuwe eigenaar van Financiële Intermediairs van Unit4 Bedrijfssoftware. Opmerkelijk is dat Chris Ouwinga tot een van de aandeelhouders van Dias behoort: hij is medeoprichter en ex-topman van Unit4.
Februari:
- De Amerikaanse distributeur Ingram Micro neemt ict-dienstverlener Ictivity uit Eindhoven over. Hierdoor kan het bedrijf zijn relaties beter ondersteunen bij projectimplementaties, trainingen en de omschakeling naar nieuwe technologie.
- Rabo Corporate Investments stapt in als minderheidsaandeelhouder van ATS Global uit Haarlem. Hoeveel precies de investeringstak van de Rabobank heeft betaald voor het belang in de leverancier van producten en diensten voor industriële en procesautomatisering wordt niet vrijgegeven. Wel dat het gaat om een miljoenenbedrag in de dubbele cijfers.
- Ict-dienstverlener Cornerstone uit Dordrecht komt in handen van Google Cloud. Het bedrijf ondersteunt organisaties bij de migratie van legacysoftware van mainframes naar publieke cloud-omgevingen. Google Cloud gaat de technologie van Cornerstone inzetten als basis voor zijn mainframemigratiedienst.
- Accenture, tegenwoordig officieel in Ierland gevestigd, heeft productontwerp- en innovatiebureau VanBerlo uit Eindhoven overgenomen. Het ict-concern krijgt hiermee een bureau in handen dat connected oplossingen ontwikkelt voor sectoren als de levensmiddelenindustrie, de gezondheidszorg, verkeer & vervoer, het bankwezen en hightech.
- Softwareleverancier en -dienstverlener USoft heeft Holland Capital als meerderheidsaandeelhouder aangetrokken. Met de investeerder aan boord wil het bedrijf uit Naarden naast organische groei een buy-and-build-strategie inzetten om zijn marktpositie op het gebied van low-code voor bedrijfskritische systemen uit te bouwen.
- Amper een week na zijn officiële beursnotering laat het Bredase CM.com zijn oog vallen op e-ticketbedrijf Global Ticket uit Amsterdam. De Brabanders breiden ermee hun markt uit naar klanten in de culturele sector. CM is aanbieder van een online-communicatie- en betalingsplatform voor marketeers, verkopers en helpdeskmedewerkers.
Maart:
- Door de overname van het fintech-bedrijf Yellowtail heeft it-dienstverlener Conclusion zijn ecosysteem versterkt op het vlak van financiële dienstverlening. Yellowtail ontwerpt, bouwt en beheert digitale en datagedreven softwareoplossingen voor financiële dienstverleners, met als missie de kwaliteit van het financiële leven van consumenten te verbeteren.
Plus:
- Het Rotterdamse online-vastgoedplatform Housing Anywhere voor jonge werknemers en internationale studenten laat zich gelden met twee overnames. In januari neemt het Duitse Studenten-WG over, een verhuur- en registratiedienst voor woningen en kamers voor Duitse studenten. En in maart volgt de inlijving van Rentmate, een verhuursite uit IJsland. Housing Anywhere wordt gesteund door investeerder Heuvelrug Participaties.