De overheid kreeg recent van de rechtbank groen licht voor de uitrol van 5G en veilt eind juni nieuwe frequenties. De vraag dringt zich op of 5G in de toekomst wifi vervangt. De nieuwe standaard voor mobiele communicatie belooft datasnelheden tot 10 Gbps en meer capaciteit, hogere datadoorvoersnelheden en latentie-tijden tot minder dan een milliseconde. Hoge verwachtingen, maar deze waarden worden in de praktijk nog niet gehaald.
Er zijn drie basisscenario’s in ontwikkeling: verbeterde mobiele breedband (eMBB), massale communicatie tussen machines (mMTC) en ultra-betrouwbare communicatie met lage latentie (uRLLC). Zal daardoor 5G in de nabije toekomst wifi overbodig maken?
Waar is 5G zinvol?
5G is een natuurlijke ontwikkeling voor breedband-internetverbindingen op perifere locaties, zoals bij bedrijfsvestigingen op het platteland, of als een krachtige backup van de internetverbinding. Vanwege de centrale rol die digitale processen vandaag de dag spelen, komt dit ten goede aan elk bedrijf dat op zoek is naar de hoogste beschikbaarheid, zeker als backup van vaste aansluitingen.
Een duidelijk voorbeeld van de voordelen van 5G is de ondersteuning die het biedt voor tijdelijke locaties. Denk bijvoorbeeld aan een bouwplaats, pop-up-store, festivalterrein of een groot evenement. Met behulp van 5G kunnen ze allemaal worden aangesloten op het mobiele netwerk – en dus op internet – met een ongekende hoeveelheid bandbreedte. In vergelijking met wifi is het opzetten en afbreken van deze kortstondige netwerken veel eenvoudiger en sneller.
Hoge veiligheidseisen
Vergeleken met eerdere mobiele standaards, gelden voor 5G veel strengere cybersecurity-eisen. Virtualisatie, cloud en edge computing maken de netwerkinfrastructuur veel complexer en dus kwetsbaarder. In tegenstelling tot proprietary hardware zijn backbone-infrastructuren gebaseerd op standaardapparatuur, die met cpu-aanvallen, zoals Meltdown of Specter, kan worden aangevallen. Ook het groeiende aantal eenvoudige internet fo things (iot)-apparaten zorgt voor een aanzienlijke toename van de kwetsbare aanvalsplekken. Een andere factor is dat private campusnetwerken mogelijk niet voldoen aan dezelfde veiligheidsnormen als providernetwerken. Dit alles betekent dat de publieke aanbieders van 5G-netwerken veel werk moeten verrichten op het gebied van veiligheid.
Vodafone is als een van de eerste begonnen 5G aan te bieden en zal aan het eind van deze zomer een groot deel van Nederland hebben afgedekt. Private campusnetwerken zullen in de toekomst in het gebied van 3,5GHz worden aangeboden. De Nederlandse regering is via het Agentschap Telekom druk bezig deze voor heel Nederland vrij te maken. Eenmaal beschikbaar zal dit voor private netwerken aantrekkelijker zijn vanwege de extreme stabiliteit.
Aangezien deze frequentie exclusief voor jou is, zal niemand je immers kunnen ‘storen’. Je kunt ook werken met hoge overdrachtssnelheden. Dit kan bepalend zijn, vooral voor kritische toepassingen. Aan de andere kant is een private 5G-campusinstallatie extreem complex en duur. Alleen al de kosten voor de infrastructuur zijn vele malen hoger dan die voor wifi. Dat is niet de enige reden waarom wifi voor de meeste bedrijven de eerste keuze zal (moeten) blijven voor een lokaal netwerk. Het belangrijkste is dat ‘wireless lan’ op geen enkele manier onderdoet voor 5G wat betreft de prestaties, dankzij de verbeteringen in wifi 6.
In high-density-omgevingen is voor wifi 6 helemaal een belangrijke rol weggelegd. Voor een uitgebalanceerde draadloze connectiviteits-ervaring – zoals in kantoortuinen, stadions, onderwijsinstellingen, winkelcentra of beurzen – is er een toekomstbestendige infrastructuur nodig en wifi 6 biedt die mogelijkheid volledig.
Ideale team
Met 5G en wifi 6 hebben mobiele providers en aanbieders van wifi nieuwe, snellere standaarden. Idealiter zou er geen noodzaak moeten zijn om een van beiden te kiezen. Optimale netwerken zouden de voordelen van beide technologieën moeten bieden.