Ook in tijden van de coronacrisis is het voor Nederlandse organisaties lastig om it-personeel te werven. Bijna een kwart kan de it-vacatures op dit moment niet invullen. Een half jaar geleden was dat percentage slechts 3 procent hoger. Dit gebrek aan geschikte it’ers vormt voor 27 procent een ernstige bedreiging voor de toekomst van de organisatie.
Dit blijkt uit onderzoek van De Staffing Groep onder 1.188 Nederlandse hr-verantwoordelijken. Marktonderzoeker Panelwizard uit Haarlem ondervroeg managers van personeelszaken in december 2019 en in mei 2020, na de uitbraak van het coronavirus, over het invullen van it-vacatures.
Twee derde van de ondervraagde hr-verantwoordelijken zegt dat it’ers cruciaal zijn voor hun organisatie. Dat is een lichte stijging in vergelijking tot december vorig jaar. Vooral het grootbedrijf (minimaal vijfhonderd medewerkers) vindt it-professionals nog belangrijker geworden. Die groep krijgt tijdens deze crisis de it-vacatures het moeilijkst vervuld. Opmerkelijk is dat nog steeds 27 procent geen duidelijke strategie voert om die veel gezochte it-medewerkers aan te trekken.
De totale vraag naar it-medewerkers blijft in crisistijd stabiel. Wel constateert het recruitmentbedrijf dat de verdeling van het soort it-vacatures verandert. Zo zoeken organisaties vaker naar it’ers voor operationele opdrachten om de business te ondersteunen en wordt er juist minder personeel gezocht voor strategische opdrachten voor de lange termijn.
Stop op baanzoektocht
En hoe zit het dan met de arbeidsmarkt in Nederland sinds de uitbraak van het coronavirus? Uit analyses van de Intelligence Group blijkt dat de totale arbeidsmarktactiviteit (zij die actief op zoek zijn naar een baan) van de Nederlandse beroepsbevolking op 10,8 procent ligt. Dat is volgens de groep het laagste punt sinds 2011. Zo is nog maar 6,6 procent van de mensen in loondienst actief op zoek naar een baan. Dat aanbod is met 28 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.