The National Museum of Computing (Tnmoc) in Bletchley Park probeert via crowdfunding vijftigduizend pond binnen te hengelen. Het private museum huisvest zo'n vijftigduizend attributen over de (Britse) computergeschiedenis. Een van de pronkstukken is de reconstructie van de Turing-Welchman Bombe, het elektromechanisch apparaat dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd om berichten van de Duitse Enigma-machine te ontcijferen.
Een bezoek aan het landgoed Bletchley Park is de moeite waard. Niet alleen vanwege het codeermuseum van Bletchey Park, maar ook vanwege het minder bekende Tnmoc dat een paar dagen in de week is geopend.
Het museum is volledig privaat gefinancierd en moet het voor zijn inkomsten hebben van legaten, giften, rondleidingen en betalende bezoekers. Wie een bezoek brengt aan Tnmoc, maakt kennis met de belangrijkste ontwikkelingen in de ict-geschiedenis; er staan werkende computers uit diverse decennia, waaronder de Edsac (een reconstructie), IBM 1130, ICL 2966, BBC Micro en ZX Spectrum.
Een deel van het museum gaat over de Tweede Wereldoorlog, de oerfase van het computertijdperk. Naast de eerdergenoemde Bombe staat er een reconstructie van de Colossus. Dit legendarisch apparaat – ook wel gezien als de eerste elektronische computer – werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om de Lorenz-codeermachine te kraken die Adolf Hitler en zijn legertop gebruikten om versleuteld te communiceren.
Vanwege de coronacrisis is het museum dicht; naar verwachting krijgt Tnmoc na heropening te maken met strenge restricties. Die zullen hun weerslag hebben op de bezoekersaantallen. Aan diverse kanten staan de inkomsten dus onder druk, vandaar dat het museum een crowdfunding-actie is gestart. Die loopt tot en met 5 juni en het streefbedrag is vijftigduizend pond. De teller staat nu op ruim 22.000 pond; daar valt nog een inhaalslag te maken de komende negen dagen.
Wie mee wil doen aan de actie, vindt hier meer informatie.