Telecombedrijf KPN lijft GiessenlandenNet in. Dit glasvezelnetwerk omvat circa 6.500 adressen in de gemeente Molenlanden (ZH) en meer specifiek in de voormalige gemeente Giessenlanden. Het gaat om het buitengebied en de kernen van Giessenburg, Giessen-Oudekerk, Schelluinen, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos en Arkel. Het netwerk is en blijft een open netwerk, toegankelijk voor diverse telecomaanbieders. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.
Kid Schuijt, voorzitter Stichting GiessenlandenNet, noemt het glasvezelnetwerk uniek omdat het ook in de buitengebieden is aangelegd. ‘Dankzij het solidariteitsprincipe, waarbij we een beroep hebben gedaan op alle inwoners om mee te doen – ook als men op dat moment nog over goed internet beschikte via de koperen kabel – kon de stichting in samenwerking met investeerders het glasvezelnetwerk in heel de gemeente realiseren. Met de overname door KPN is een goed huisvader gevonden voor het netwerk, zodat continuïteit en kwaliteit gewaarborgd kunnen blijven.’
Joost Steltenpool, bij KPN verantwoordelijk voor het vaste netwerk, geeft aan dat KPN via zijn dochter Solcon al vele jaren actief is op dit netwerk. Nu wordt het netwerk dus samengevoegd met het KPN-netwerk. Beide netwerken zijn open, dus klanten behouden de vertrouwde operators.
Een miljoen glasvezelaansluitingen
KPN heeft de ambitie om tot het einde van 2021 een miljoen glasvezelaansluitingen aan het netwerk toe te voegen. Dat doet KPN door zelf op grote schaal glasvezelnetwerken aan te leggen en waar mogelijk samen te werken met partijen die het ook willen aanleggen.
Glasvezel is volgens KPN de meest stabiele technologie, omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Daardoor verliest het signaal onderweg nauwelijks tot geen snelheid. KPN wil met de aanleg van glasvezel inspelen op de datagroei, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence.
Gelukkig is glasvezel in het buitengebied niet uniek, helaas nog wel zeldzaam. Onder andere LVCnet (Land van Cuijk) heeft een glasvezelnetwerk met dekking in het buitengebied gerealiseerd. En zo zijn er nog een aantal meer, maar helaas nog geen gemeengoed. Gemeenten zouden in mijn ogen hier veel meer op moeten drukken bij vergunningverlening.