Een paar maanden geleden had ik een gesprek over het onderwerp ‘digital nomads’, personen die geheel onafhankelijk zijn van een (kantoor)locatie om hun werk te kunnen doen. Stel dat een organisatie alleen nog maar digitale nomaden in dienst heeft, hoe zou dat in zijn werk gaan?
Het is een vraag die is ingehaald door de actualiteit. Waar ik de vraag toen nog met veel verbeeldingskracht moest beantwoorden, hebben de afgelopen paar weken laten zien waar organisaties toe in staat zijn. Digital nomads zijn niet langer een uitzondering op de regel. Tegenwoordig zijn we bijna allemaal digital nomads.
Bedrijfscontinuïteit
Toen velen van ons van de ene op de andere dag vanuit huis moesten gaan werken, liepen organisaties tegen problemen aan. Want hoe zorg je ervoor dat al die mensen op een veilige manier snel toegang hebben tot hun applicaties terwijl de bedrijfscontinuïteit wordt gewaarborgd?
De servicedesk maakte overuren en de vele verzoeken en incidenten die binnenkwamen, stapelden zich op. Wanneer it-medewerkers deze persoonlijk moeten afhandelen, is het niet gek dat het lang duurt voordat een medewerker wordt geholpen. Met als gevolg dat deze niet verder kan en in zijn productiviteit wordt geremd.
De crisis heeft ertoe geleid dat organisaties creatief na hebben gedacht en ook met meer vertrouwen durven kiezen voor oplossingen die ervoor zorgen dat de productiviteit niet in gevaar komt. Neem alleen al het onboardingsproces van een nieuwe medewerker. Door dat volledig te automatiseren, heeft ook de medewerker die tijdens zijn eerste werkweken gedwongen is vanuit huis te werken, meteen toegang tot zijn applicaties.
Door self-serviceprocessen volledig te automatiseren, waarin aandacht is voor de verschillende kanalen die medewerkers gebruiken om contact te zoeken met de servicedesk, kun je die vloedgolf aan vragen afvlakken en ontlast je it enorm. Zoals ik eerder schreef, is een betere integratie tussen een servicemanagement-oplossing en andere deeloplossingen dan wel noodzakelijk om processen volledig autonoom te laten verlopen. Zo kan een aanvraag om toegang te krijgen tot een bepaalde applicatie pas echt zonder tussenkomst van een it’er verlopen als duidelijk is dat de betreffende medewerker op basis van zijn functieprofiel deze toegang wel mag krijgen. En als duidelijk is of deze toegang ook op een veilige manier kan worden geboden.
Parttime
Een positief gevolg van de crisis is dat grote groepen medewerkers gewend raken aan het werken met nieuwe technologie. Zelfs de al wat minder technisch onderlegde medewerker komt met Microsoft Teams in aanraking en maakt kennis met de voordelen die bijvoorbeeld videobellen biedt. Met een positieve gedragsverandering tot gevolg. Want is het nog wel nodig om voor elke vergadering in de auto te springen? Of misschien wel in een vliegtuig te stappen?
Het zijn vragen die ik mezelf ook stel. Ik verwacht dat we, ook als de crisis voorbij is, hier een balans in gaan vinden. Waar we vroeger bijna allemaal op kantoor werkten en dat nu bijna allemaal vanuit huis doen, zullen we straks onze tijd beter gaan verdelen. Ik denk niet dat we voortaan als digital nomads door het leven gaan, maar toch zeker wel op parttime-basis.