Dit jaar nog komt er uniformiteit in het takenpakket van de chief information security officer (ciso) bij de overheid. Nu wisselen die taken per ministerie. Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wil aan die verwarring een eind maken. Hij gaat voor het hele Rijk een minimaal in te vullen set taken formuleren. Daarnaast kondigt hij maatregelen aan om de informatiehuishouding van de Rijksdienst te verbeteren.
Dit blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2019 die Knops naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Daarin staat ook dat het systeem dat bepaalt hoe zwaar een gegeven moet worden beveiligd, opnieuw tegen het licht wordt gehouden. Vorig jaar bleek dat over het hoogste beveiligingsniveau (BBN3) meer afstemming nodig is. Dit jaar wordt besloten of ter verdere bescherming aanpassingen nodig zijn.
Daarnaast gaat de Rijksdienst haar informatiehuishouding verbeteren. Eind volgend jaar moeten Rijksonderdelen hun e-mails veiligstellen, websites archiveren en openbare informatie beter vindbaar maken. Ook wordt gewerkt aan het archiveren van berichten in berichten-apps. Voorzieningen zoals Rijksbreed videovergaderen worden doorontwikkeld. De informatiebeveiliging blijft aandacht vragen. Voor digitale transformatie zijn niet alleen voldoende ict’ers nodig maar moeten ambtenaren ook kennis hebben over de impact van digitalisering op hun werk. Dat laatste vereist scholing en opleiding. Radio (Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid) breidt hiervoor het leerplatform uit, waarop ambtenaren de benodigde kennis over informatievoorziening kunnen vinden. Radio werkt met de Algemene Bestuursdienst (ABD) ook nadrukkelijk aan het vergroten van de ‘i-kennis en –vaardigheden’ van het (top)management van de Rijksdienst.
Schaars talent
Het Rijk profileert zich steeds meer op de arbeidsmarkt voor ict’ers. Om schaars talent aan zich te binden, biedt de overheid een groter aantal stageplaatsen en traineeships aan. De staatssecretaris kondigt vervolgacties aan op de benchmark van interne ict-leveranciers die vorig jaar binnen de Rijksdienst is uitgevoerd. De duurzaamheid van ict heeft een hoge prioriteit.
Uit de Jaarrapportage blijkt dat het aandeel vrouwelijke rijksambtenaren vorig jaar opnieuw is gestegen. Het percentage vrouwelijke topambtenaren steeg van 36 naar veertig.
Ook bleek dat dit voorjaar massaal thuiswerken mogelijk was door de investeringen in ict. Het videovergaderen kon bijvoorbeeld na het uitbreken van het coronavirus binnen mum van tijd grootschalig worden uitgerold.