De netwerken van grote ondernemingen hebben in de afgelopen weken en maanden grote veranderingen moeten ondergaan. Netwerkflexibiliteit en -veiligheid staan daardoor bij veel cio’s hoog op de agenda. Sommigen realiseren zich hierdoor wellicht dat hun traditionele bedrijfsnetwerk hoognodig aan een upgrade toe is. Cloud computing, virtualisatie, toenemende automatisering en mobiliteit, nieuwe vormen van samenwerking en de opkomst van internet of things (iot) stellen steeds hogere eisen aan de it-infrastructuur. Digitale bedrijfstransformatie vereist dat we ons beraden op een nieuw netwerkmodel.
Bedrijven hebben een betrouwbaar netwerk nodig om informatie uit te kunnen wisselen tussen collega’s en vestigingen, klanten, partners en markten. Gevoelige bedrijfstoepassingen, zoals realtime data-analyse en spraak- en videoverbindingen, stellen hoge eisen aan de netwerkprestaties.
Om een voorspelbare verbindingskwaliteit (quality of service, qos) te garanderen, vertrouwen zakelijke netwerkarchitecturen op dit moment nog vaak op mpls. Maar het hoge prestatieniveau en de betere gebruikservaring die dat biedt, heeft vaak een stevig prijskaartje.
Over naar sd-wan
Sd-wan is een overlay-technologie die intelligent gebruik kan maken van alle soorten netwerkverbindingen, afhankelijk van de behoefte. Sd-wan gebruikt net zo lief mpls als 4G, lte of ‘normale’ internetverbindingen. Aangezien veel bedrijfsnetwerken al gebruikmaken van verschillende connectiviteitstypes in hun wide area network (waardoor zogenaamde hybride wan’s ontstaan), kan sd-wan een geweldige optie zijn, waardoor dit soort hybride netwerkmodellen inzichtelijker en eenvoudiger te beheren zijn.
Sd-wan kan worden geconfigureerd om voor een specifieke toepassing actief de ideale verbinding te kiezen, of zelfs om meerdere verbindingstypes te combineren als dat nodig is. Als de primaire verbinding overbelast is, zal sd-wan automatisch verkeer over een secundaire verbinding sturen. Het kan ook onderscheid maken tussen verkeerstypen en beslissingen nemen die de prestaties van kritieke toepassingen verbeteren. Als de lijn bijvoorbeeld overbelast is doordat iemand op het netwerk besluit via een livestream te kijken, kan sd-wan het livestream-verkeer beperken en automatisch voorrang geven aan verkeer met een hogere bedrijfswaarde. Daarnaast bieden steeds meer sd-wan-oplossingen uitgebreide netwerkbeveiligingsopties en add-ons.
Toepassingen en veiligheid
Intelligente softwarematige oplossingen zoals sd-wan kunnen de prestaties van bestaande applicaties onmiddellijk verbeteren door middel van ’applicatiebewuste routing’, waarbij automatisch de beste verbindingsoptie wordt gekozen om de beste prestaties te garanderen. Deze ingebouwde intelligentie maakt tevens een einde aan de noodzaak om dure afzonderlijke verbindingen in stand te houden voor toepassingen die een lage tolerantie hebben voor jitter of pakketverlies. Daardoor is sd-wan ideaal voor de ondersteuning van oplossingen zoals sip trunking (‘unified communications via het internet’), waarbij het geluid van een spraakoproep hoorbaar wordt beïnvloed als de kwaliteit van een netwerkverbinding achteruit gaat.
Beveiliging integreren is ook veel eenvoudiger, doordat aanpassingen en wijzigingen dankzij sd-wan met behulp van sjablonen razendsnel in het hele netwerk kunnen worden doorgevoerd. Nu zo veel medewerkers hun traditionele werkplek hebben verlaten, is de kans aanwezig dat werken op afstand heel gewoon blijft. Een infrastructuur die in staat is werknemers overal en altijd een complete en betrouwbare werkplek te bieden, bereidt bedrijven beter voor op een onzekere toekomst. Veilige toegang op afstand zorgt ervoor dat deze verandering veel soepeler verloopt en geeft meer controle op identiteitsbeheer aan de nieuwe buitengrens van het bedrijfsnetwerk: overal waar een internetverbinding te vinden is.
Productiviteit en efficiëntie
Organisaties die een digitale transformatie uitvoeren, willen daar graag snel resultaat van zien. Maar flexibele oplossingen en nieuwe technologieën komen pas goed tot hun recht als de architectuur van de onderliggende infrastructuur daarop is aangepast.
Technische oplossingen die medewerkers meer vrijheid geven om te werken op de plaats, de tijd en de manier die het beste bij hen past, leiden tot hogere productiviteit en verbeterde efficiëntie. Maar dat doel kan alleen worden bereikt als deze nieuwe oplossingen snel en eenvoudig te implementeren zijn en goede en veilige prestaties leveren. Traditionele netwerkarchitecturen zijn niet flexibel genoeg om aan alle eisen van een moderne werkplek te voldoen. Om de digitale transformatie succesvol te laten verlopen, mag een netwerktransformatie niet ontbreken.
Mark de Haan, senior vice president bij GTT Benelux