Hoe maken overheidsinstanties hun websites en mobiele applicaties zodanig digitaal toegankelijk dat deze voldoen aan de wettelijke verplichting? Logius, ict-dienstverlener van de Nederlandse rijksoverheid, komt met een stappenplan.
Over vier maanden moeten websites van overheidsinstanties volgens de wet digitaal toegankelijk zijn. Of beter gezegd: vanaf 23 september moeten overheden een toegankelijkheidsverklaring op elk van hun websites publiceren, waarin staat vermeld welke maatregelen ze volgens welke planning gaan uitvoeren.
Om de organisaties op weg te helpen, lanceerde Logius eerder de website Digitoegankelijk.nl. Daarop staat nu ook een uitgebreid stappenplan. Deze is zo opgesteld dat instanties ermee kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting. Uitgangspunt van het plan van aanpak is een inventarisatie van de bestaande situatie. Bestuurlijk draagvlak is daarbij van belang.
Zes stappen
Het stappenplan bestaat uit zes stappen. Het begint bij de inventarisatie van de websites en apps. Wat volgt is een eerste beoordeling van elk van deze digitale kanalen: is het haalbaar om de huidige omgeving te laten voldoen aan de toegankelijkheidsnorm? Daarna moet per kanaal een toegankelijkheidsonderzoek worden uitgevoerd.
In de vierde stap bepaalt de organisatie welke maatregelen nodig zijn om de toegankelijkheid op korte termijn te verbeteren. Dit resulteert per site of app in een plan van aanpak, waarbij leveranciers worden ingeschakeld, afspraken worden gemaakt en redacteuren een training krijgen. Hierna is het mogelijk de toegankelijkheidsverklaring op te stellen, eventueel met hulp van de invulassistent van Logius. De verklaring moet eens per jaar worden geüpdatet.
Uiteindelijk moeten de voorgenomen maatregelen ook worden uitgevoerd. De resultaten daarvan verschijnen in de update van de toegankelijkheidsverklaring. Logius wijst erop dat toegankelijkheid geen eenmalig project is, maar een doorlopend proces. ‘Door organisatorische en procesmatige maatregelen te nemen, kan toegankelijk werken een gewoonte worden binnen de organisatie.’
Door websites en apps digitaal toegankelijk te maken, kunnen ze door iedereen worden gebruikt. De toegankelijkheidswetgeving geldt voor overheden en moet het mogelijk maken dat ook slechtzienden, kleurenblinden, doven, slechthorenden, motorisch beperkten, zwakbegaafden, autisten en laaggeletterden de digitale overheidskanalen kunnen raadplegen.