De Tweede Kamer wil beter op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen omtrent de haperende nieuwe versie van C2000, het netwerk voor missiekritische communicatie. Leden van de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid roepen verantwoordelijk minister Grapperhaus op tot een technische briefing en beantwoording van eerder gestelde vragen.
Er is veel te doen om het nieuwe C2000-netwerk, dat ruim tachtigduizend Nederlandse hulpverleners sinds eind januari gebruiken voor communicatie onderling en met de meldkamer. In de weken nadien waren er met name bij de politie veel klachten over het uitvallen van apparatuur, wegvallen van verbindingen en onverstaanbare gesprekken. Grapperhaus beloofde in maart beterschap, onder meer door opschaling van het nazorgteam en de inzet van extra technisch experts.
Technische briefing
‘De minister van Justitie en Veiligheid zal worden verzocht de Kamer regelmatig op de hoogte te houden van de ontwikkelingen inzake C2000 en tevens de gestelde schriftelijke vragen over dit onderwerp te beantwoorden’, schrijft de commissie in haar besluitenlijst (pdf). De Kamerleden zetten bovendien een technische briefing en een notaoverleg over veiligheid op hun agenda.
De vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid doet de oproep aan Grapperhaus in reactie op de update die de bewindsman in april naar de Kamer stuurde. In die update benoemde de minister een aantal storingsgevallen en wat daaraan is gedaan. Zo bleek een deel van de verbindingsproblemen te wijten aan een ‘fout in het roamingmechanisme’, waarmee apparatuur het signaal dus via meerdere netwerken afleveren. Twee netwerkupdates zouden deze issue ‘significant’ hebben verbeterd.
Tetra
De ontwikkeling van het nieuwe netwerk werd in 2015 gegund aan leveranciers 2Way, Eurofunk en Hytera Mobilfunk. C2000 is gebaseerd op Tetra, de wereldwijde standaard voor mobiele communicatie voor hulp- en veiligheidsdiensten. Deze technologie werkt op een andere frequentie dan gsm en kent ten opzichte daarvan extra mogelijkheden. De overstap naar dit nieuwe netwerk duurde langer dan verwacht, onder meer doordat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) twijfels had over deelname van de Chinese leverancier Hytera.
C2000 is niet nieuw. In 2003 is er mee begonnen, het is sinds 2007 volledig operationeel, maar van begin af aan is onderschat hoe lastig het is om betrouwbare digitale verbindingen op mobiele apparaten te hebben.
Er is te weinig redundantie in het netwerk, en een naar probleem met digitale verbindingen is dat je als gebruiker nauwelijks merkt dat de verbinding slechter wordt zoals bij analoge verbindingen.
Naar mijn idee zou c2000 op twee flink verschillende frequenties moeten werken, een lage frequentie als backup om dieper door te dringen in gebouwen, dat zou al een stuk schelen.
@Adrie
Ik zet me net af te vragen of C2000 ooit wel eens goed heeft gewerkt. Voor zover ik me kan herinneren was het vanaf het begin huilen met de klep dicht.
Meerdere frequenties en wellicht protocollen lijkt me een goed idee. Weet er iemand of dit gebeurt bij C2000, want dat ligt natuurlijk wel heel erg voor de hand.
Het eerste C2000 netwerk is gekocht voor buitenshuis-dekking, niet vreemd dus, wanneer er geen dekking tussen het beton was.
Hiervoor is de overheid toen gewaarschuwd, maar ze hebben het toch doorgezet.
Met het neerstorten van het Turkse vliegtuig, bleven de hulpverleners die vanuit Rotterdam kwamen helpen, op de gespreksgroep van Rotterdam zitten, iets dat het netwerk onnodig veel te zwaar belast heeft, waardoor de verbindingen uitvielen.
Het eerste probleem is (deels) opgelost door de beheerders, samen met de leverancier(s), het tweede probleem was een bedienfout door onvoldoende kennis van het Tetra protocol bij de (eind) gebruikers.
De overheid had (moeten / kunnen) leren uit het verleden……….