Wanneer je koelkast, lampen en televisie de hele dag met het internet praten, neemt dat het een en ander aan eisen met zich mee. Niet alleen door internet of things, maar ook door ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (ai), virtual reality (vr) en big data lijkt het alsof we geen seconde meer offline kunnen zijn.
Tel daarbij de naderende realiteit van 5G op, en ons internetgebruik zal exploderen. Volgens de laatste prognose zal het in 2022 al verdrievoudigd zijn. Die grote hoeveelheden data moeten tegen die tijd niet alleen verwerkt worden, maar ook nog eens in topsnelheid door het netwerk stromen.
Hoewel elke branche enthousiast is over de mogelijkheden van zulke opkomende technologieën, is het mogelijk maken en optimaal gebruiken ervan geen plug-en-play-scenario. Dat vereist een vrij complex netwerk van zeer geavanceerde diensten en providers met betrouwbare verbindingen. Hier komt interconnectie om de hoek kijken. Met dit implementeren van uitwisselingspunten voor it-verkeer worden directe, private verbindingen tussen bedrijven en serviceproviders geïntegreerd. Die presteren het beste wanneer ze worden gehost in netwerkneutrale datacentercampussen. Het is de meest efficiënte manier voor bedrijven om nieuwe technologieën te introduceren en voorop te blijven in de concurrentiestrijd. Maar waarom?
Verschillende hoofdbrekens
Een van de grootste hoofdbrekens wanneer het aankomt op technologieën als internet of things (iot), is beveiliging. Wanneer gevoelige informatie continu wordt overgebracht – op wereldwijde schaal – is de betrouwbaarheid en veiligheid van een verbinding van enorm belang. De voorkeur gaat dan ook uit naar directe, private, één-op-één of één-op-veel verbindingen; deze zijn het snelst en veiligst. Bij het leveren van krachtige applicaties moet het vermijden van het openbare internet prioriteit nummer één zijn.
De grootste, herkenbare frustratie tijdens het online zijn, is vertraging of buffering. Alles moet nu, snel en onmiddellijk. De vertrager laat zich eenvoudig raden: negen van de tien keer is het te wijten aan het vertraagd verwerken van data door een slechte verbinding van de serviceprovider. Waar de hinder bij het streamen van een film nog te overzien is, is het bij de nieuwe technologieën als virtual reality of cloud gaming essentieel om hoge latentie te vermijden. Door de aangesloten partijen fysiek zo dicht mogelijk bij elkaar te laten staan dankzij cross-connects, wordt dit voorkomen.
Veel bedrijven maken gebruik van verschillende cloudimplementaties. Hybride modellen zijn een mix van de private en publieke cloud, waarbij bepaalde diensten over het publieke internet lopen, terwijl andere privacy-kritische zaken binnen de onderneming worden geëxploiteerd en verwerkt. Dit klinkt ingewikkeld. Dankzij interconnectie wordt veel van de complexiteit van de hybride cloud weggenomen. Via een enkele privéverbinding die het bedrijf huurt van een datacenterprovider, kan het toegang krijgen tot meerdere cloudaanbieders en zelfs tot andere datacenters.
Interconnectie is geen eenvoudige verbinding van A naar B. Het is een complexe structuur, en daarom moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze er de juiste faciliteiten voor hebben. Netwerkneutrale interconnectie betekent dat het datacenter waarin bedrijven verbindingen tot stand brengen een breed scala aan providers en dienstverleners kan huisvesten. Voor elke flexibele en niet-specifieke applicatie is netwerkneutrale interconnectie de juiste keuze.
Een netwerk dat gebaseerd is op wereldwijde interconnectie is veel veerkrachtiger dan een netwerk dat alleen door end-to-end verbindingen wordt ondersteund. Zelfs als een deel van het netwerk uitvalt of foutgevoelig blijkt te zijn, zorgt de verweven aard van een onderling verbonden netwerk ervoor dat andere communicatielijnen intact blijven. Gezien de gemiddelde kosten van de downtime van het netwerk kan een dergelijke structuur daadwerkelijk het verschil betekenen tussen een winstgevende dag en miljoenen aan onverwachte kosten. De gemiddelde kosten van slechts een uur netwerkonderbreking bedroeg in 2017 maar liefst honderdduizend dollar (!) – een bedrag dat vandaag de dag waarschijnlijk nog veel hoger ligt.
De toekomst
Als bedrijf wil je kunnen bijblijven met opkomende technologieën als iot, maar ook zorgen dat je hybride cloudimplementaties optimaal werken. Multi-cloud connectiviteit is de nieuwe norm, en het is niet de vraag of je daarin meegaat, maar hoe snel. Naarmate interconnectie mainstream wordt, zullen apparaten en toepassingen die nu nog vergezocht lijken, werkelijkheid worden. Artificial intelligence, augmented reality en iot zullen onze toekomst vormen. Maar ook de toenemende vraag vanuit de consument zorgt voor de behoefte aan interconnectie. Meer eindgebruikers vragen om meer geografisch verspreiding en logische verbindingspunten, bestaande it-infrastructuren kunnen dit niet aan en vragen om een oplossing. Interconnectie is het antwoord.
Christian Zipp, vice president sales DACH & NL bij Digital Realty