Rittal en ZutaCore brengen samen nieuwe oplossingen voor high-performance cooling en andere rekenintensieve toepassingen op de markt. Rittal is systeemaanbieder van oplossingen voor de industrie en it-infrastructuur en ZutaCore is expert in processor- en vloeistofkoeling. De gezamenlijke oplossingen krijgen de naam ‘Rittal HPC Cooled-by-ZutaCore’.
Volgens de twee partijen willen steeds meer bedrijven energie-efficiënte, compacte koeloplossingen maar ook lagere bedrijfskosten bij hogere vermogens. De traditionele oplossingen voor de rack- en ruimtekoeling lopen hier tegen hun grenzen aan, klinkt het bij Rittal en ZutaCore. Hun nieuwe Direct Chip Cooling-oplossingen moeten hierop het antwoord vormen.
Het nieuwe systeem functioneert volgens het principe van verdampingskoeling en gebruikt de latente energie die vrijkomt bij de verdamping van koelmiddel (‘direct contact evaporative cooling’). Koelvermogens tot 900 Watt per server en zelfs nog hoger zijn mogelijk. Gebruikers kunnen lokale oververhitting bij processoren elimineren, doordat het systeem exact daar koelt waar de hotspots optreden. Dit verlaagt het risico dat de it uitvalt. Daarnaast is het systeem schaalbaar.
In de deur
De twee bedrijven bieden samen twee nieuwe oplossingen. De eerste is een compacte koeloplossing in de deur aan de achterzijde. Deze bestaat uit een lucht/koudemiddel-warmtewisselaar uit het LCP-assortiment van Rittal en de HyperCool-technologie van ZutaCore. Het principe is als volgt: het vloeibare koudemiddel stroomt naar een speciaal ontwikkelde verdamper voor cpu’s en gpu’s. Door de warmte van de processoren op te nemen, verdampt het koudemiddel en wordt het gasvormig. In de warmtewisselaar wordt dit gasvormig geworden koudemiddel (Novec) weer vloeibaar. Hiervoor is de temperatuur van de doorstromende lucht voldoende. Een pomp waarborgt dat het vloeibare koudemiddel terugstroomt naar het koelsysteem.
Doordat bijna alle componenten van deze koeloplossing in de deur aan de achterzijde zijn geïntegreerd, zorgt dit voor een aanzienlijke ruimtebesparing. De oplossing is met eenvoudig in computerruimten te installeren, zonder modificatie van de bestaande infrastructuur.
In-rack
De tweede oplossing betreft een in-rack-oplossing, die als lucht- en watergekoelde variant leverbaar is. Met behulp van een in-rack luchtgekoelde condensor realiseert de luchtgekoelde oplossing een warmteafvoer tot wel 20 kW per rack. Volgens de twee partners is deze oplossing in elk rack en bijna elke omgeving te installeren en vormt het antwoord op de sterk toenemende vraag naar koeling van krachtige processoren aan de ‘edge’. De watergekoelde in-rack-versie realiseert door een watergekoelde condensor een energie-efficiënte koeling met een warmteafvoer tot 70 kW per rack. Deze oplossing is ontworpen voor snel toenemende processor- en serververmogens.
Tijdens de OCP Virtual Summit van 12 mei presenteren Rittal en ZutaCore voor het eerst hun innovaties.